IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн ETF-ите се приближават все повече до 1 млрд. долара след три дни търговия

Начело застава спот фондът iShares Bitcoin Trust BlackRock с прибавени 16 362 биткойна, следван от Wise Origin Bitcoin Fund на Fidelity с 12 112

11:59 | 18.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След три пълни дни на търговия след приключване на сесията във вторник нетните потоци към наскоро одобрените спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) възлизат на около 21 хил. биткойна, което е около 894 млн. долара при сегашната цена на монетата от около 42 хил. долара, съобщава CoinDesk.

Начело застава фондът iShares Bitcoin Trust (IBIT) на BlackRock с прибавени 16 362 биткойна, следван от Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) на Fidelity с 12 112 биткойна. Значителният отлив от Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), който загуби около 25 хил. биткойна, намали общия приток в сегмента.

Преди американската Комисия по ценните книжа и борсите да даде зелена светлина за пускането на инструментите, GBTC съществуваше като взаимен фонд от затворен тип. Той бе преобразуван в ETF и започна да се търгува заедно с новите продукти. GBTC таксува потребителите си с 2% такса за управление и имаше около 630 хил. биткойна, преди да получи ETF одобрението си.

Макар новата версия да таксува при намалена ставка от 1,5%, тя все пак е с поне 100 базисни пункта над новите конкуренти. В допълнение преобразуването означава и че фондът вече не се търгува с отстъпка спрямо нетната стойност на активите.

Въпреки отлива новите пари, които се вляха в ETF-ите, бяха достатъчни за нетен приток като цяло.

Ценовото движение е относително спокойно тази седмица, като цената на биткойна се движи предимно в диапазона 42-43 хил. долара. Минути преди 11:30 ч. българско време монетата поевтинява почти неосезаемо за последното денонощие до 42 753 долара. Сходно е и представянето на индекса CoinDesk 20 Index, който проследява най-големите и ликвидни криптовалути в света.

Сега дебатът в сектора премина към това дали пускането на спот биткойн ETF-ите е било успех, или не. За сегмента на борсово търгуваните фондове новите продукти бяха успех, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Ерик Балхунас. Той цитира данни, според които търгуваните обеми за първите три дни на новите фондове са били в размер на 10 млрд. долара. Той посочи, че за миналата година е имало други 500 пускания на ETF-и и заедно за цялата година те са отчели едва 450 млн. долара.

Тези, които твърдят, че става въпрос за провал, посочват слабото ценово движение от пускането насам (цената на биткойна е надолу с близо 10%), значителните продажби от GBTC, както и ранни изчисления за нетни приходи, които макар и да са значителни, са под някои бичи прогнози.

Ако цените останат в сегашното си състояние за по-дълго време, лагерът на „неуспеха“ ще се обяви за победител, но ако биткойнът мине прага от 50 хил. долара тази година или дори се протегне към върха си от над 65 хил. долара, ETF-ите ще се приемат като успех, посочват от CoinDesk.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още