IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Дупката Alameda“ продължава да носи волатилност на биткойна въпреки ETF-ите

Възможността лесно и бързо да се купува и продава дигиталната валута не се е подобрила, откакто фондовете бяха пуснати за търговия на 11 януари

11:22 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Недостигът на ликвидност на пазара на дигитални активи продължава да пречи на биткойна, и то въпреки пускането на първите борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи директно в монетата, които наляха милиарди долари в търговията от дебюта си насам, съобщава Bloomberg.

Възможността лесно и бързо да се купува и продава дигиталната валута не се е подобрила, откакто фондовете бяха пуснати за търговия на 11 януари. Ликвидността е особено важна за един относително млад пазар като криптопазара, на който една-единствена голяма сделка може да има значителен ефект върху цената, увеличавайки риска от манипулации.

„Появата на спот биткойн ETF-и, макар и много положителна за цялостните пазарни настроения, няма значителен ефект върху цялостната пазарна ликвидност“, коментира Джорди Александър, основател на фирмата за дигитални активи Selini Capital.

Цената на биткойна отчете възходящи и низходящи движения в рамките на 12% през първите 24 часа около началото на търговията с ETF-ите. Една причина за това може да е и че ликвидността все още е засегната от удара, който понесе пазара през 2022 г. Пропастта, оставена от краха на империята на Сам Банкман-Фрийд – криптоборсата FTX и сестринската ѝ фирма Alameda Research – която бе и един от най-големите маркет мейкъри в сектора, все още не е запълнена.

Фирмата за криптоданни Kaiko измерва ликвидността, като използва метрика, наречена пазарна дълбочина, която изчислява количеството оферти „купува“ и „продава“, които са в рамките на 1% от средната цена за търгувани биткойн двойки на борсите. Колкото по-висока е тя, толкова по-ликвиден е пазарът и обратното. Без дълбока ликвидност криптопазарът вероятно ще продължи да се сблъсква с повече волатилност, посочват от Kaiko.

„Колкото по-слаба е дълбочината на пазара, толкова по-лесно е за големите пазарни поръчки да раздвижат цената, което се отразява отрицателно на трейдърите“, посочва в бележка Клара Медали, ръководител на звеното за растеж на компанията.

Пазарната дълбочина от май 2022 г. насам. Графика: Bloomberg LP Пазарната дълбочина от май 2022 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Kaiko нарече този спад на ликвидност „дупката Alameda“ през 2022 г. В допълнение миналата година и други водещи маркет мейкъри като Jane Street Group и Jump Crypto се оттеглиха от криптотърговията, както съобщи по-рано Bloomberg.  

„Макар ликвидността да е по-добре през последните три месеца, не очакваме завръщане към дълбочината на последния цикъл при алтернативните монети, тъй като това бе движено основно от работещите на загуба бюра в Alameda и други търговски бюра на централизирани борси, опитващи се да привлекат внимание и да увеличат обемите“, коментира Алексанъдр.

„Когато големите маркет мейкъри напуснаха пространството през 2022-2023 г., редица по-малки обекти излязоха напред, за да заемат мястото им“, коментира Дариус Табатабай съосновател на децентрализираната борса Vertex Protocol. „Това означава, че ликвидността по време на периоди на ниска волатилност отново се е подобрила, липсата на тези с големите баланси все още се усеща, когато волатилността удари и може да доведе до големи, често бурни ликвидации, тъй като малко маркет мейкъри с готовност поемат големи рискове“.

Над 20 млрд. долара търгувани обеми са минали през ETF-ите от пускането им насам, което ги превърна в едни от най-успешните стартове на такива продукти, според данни на Bloomberg Intelligence. И все пак търгуваните обеми са в дялове капитал и не всички трансакции водят до създаването или откупуването на биткойни. Допълнително ситуацията се усложнява и от преобразуването на Grayscale Bitcoin Trust в ETF, което доведе и до откупувания за около 4 млрд. долара от инструмента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още