IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалиралата криптоборса FTX ще се изплати на всички потребители, няма да подновява дейност

Възстановяването ще е на базата на точния момент, когато фирмата обяви фалит, а тогава пазарите вече бяха разтърсени от редица други кризи

11:39 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

FTX, фалиралата криптоборса на осъдения за измама Сам Банкман-Фрийд, съобщи, че очаква да изплати напълно всички свои задължения към потребители, стана ясно от съдебно изслушване, съобщава CoinDesk.

За съжаление на тези, които очакват парите си, пълното им възстановяване е на базата на точния момент, когато фирмата обяви фалит, а тогава пазарите вече бяха разтърсени от редица други кризи в сектора. Датата на фалита бе предварително одобрена от съдия и е обект на спорове за някои ищци.

Цената на биткойна се възстанови до около 42 хил. долара към момента на публикуване на този текст, което е ръст от над 100% спрямо стойността му от около 20,5 хил. долара, когато FTX се срина в началото на ноември.

„Много от тези искове са на основата на валути, чиято стойност намаля драстично в този бурен период, водещ до датата“ на заявлението за защита от несъстоятелност, посочи адвокатът на групата на кредиторите на FTX Крис Хансен по време на изслушването.

Процесът по връщане на средствата ще изисква ищците да представят доказателство, че са притежавали и впоследствие загубили активи, държани на платформата. Оценка ще бъде правена от консултанти по преструктурирането, заяви адвокатът на FTX Андрю Дийдерих.

Бившата криптоборса се фокусира върху изплащането на задълженията си към потребителите, изоставяйки плановете си да пусне отново платформата заради липса на купувачи, стана ясно още в процеса на изслушването.

Неговата цел бе да придвижи напред делото, позволявайки на различни групи кредитори да получат съгласието на индивидуалните инвеститори за последната идея за връщане на парите им. Приблизително 15 млн. души загубиха общо активи за 30-35 млрд. долара след краха на FTX, показват данни на фирмата за искове при фалити Xclaim.

Монетата на FTX – FTT, поскъпна с над 11% малко след като излезе новината, но бързо поевтиня отново.

Банкман-Фрийд бе признат за виновен в злоупотреби с потребителски средства преди фалита на FTX през ноември 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още