IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FTX е продала дялове в биткойн фонда на Grayscale за близо 1 млрд. долара

По всяка вероятност на това се дължи голяма част от отлива на капитал от преобразувания фонд

12:30 | 23.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститори са продали акции за над 2 млрд. долара на Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), откакто бе превърнат в борсово търгуван фонд (ETF) по-рано този месец.

Голяма част от този отлив на средства се дължи на продажбата на 22 млн. акции от FTX, показват частни данни, анализирани от CoinDesk, както и информация от двама източници, запознати с въпроса.

На 11 януари започна търговията с група спот биткойн ETF-и, след като Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в САЩ даде зелена светлина на този вид инструменти. Но фондът на Grayscale вече съществуваше от десетилетие – структуриран като по-малко атрактивен фонд от затворен тип – и бе натрупал активи за близо 30 млрд. долара, когато регулаторът му позволи да се преобразува.

И докато нови инструменти като тези на BlackRock и Fidelity отчитат прилив на средства, то биткойни за милиарди долари са изтеглени от GBTC.

Според данните, видени от CoinDesk, голяма част от този отлив се дължи на FTX. Тези 22 млн. акции, които фалиралата борса продаде – с което тя вече няма активи в GBTC – са били на стойност близо до 1 млрд. долара.

На теория, след като FTX е приключила с разтоварването на значителните си активи във фонда, натискът за продажба би трябвало да намалее. FTX е притежавала 22,3 млн. дялове на GBTC, оценени на 597 млн. долара към 25 октомври 2023 г., показват документи от 3 ноември 2023 г.

Стойността на притежанията на FTX нарасна до около 900 млн. долара през първия ден на търговия на преобразувания GBTC на 11 януари, когато приключи сесията при цена от 40,69 долара за акция.

FTX притежаваше дялове в пет тръста на Grayscale.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още