IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Binance: Българските власти са много по-добре обучени за криптовалутите, отколкото преди 2-3 години

Компанията има партньорство с българските служби за сигурност и вече са обработвани техни запитвания, заяви регионалният мениджър за България Веселин Георгиев

15:26 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Властите в България днес са много по-добре обучени и информирани по отношение на криптовалутите и блокчейна, отколкото преди две-три години. Това коментира Веселин Георгиев, регионален мениджър на Binance за България, по време на среща с медии.

Международната компания, която управлява най-голямата криптоборса в света, има партньорство с българските служби за сигурност и вече са обработвани техни запитвания, посочи още Георгиев.

Той обаче не можа да отговори какъв брой запитвания са дошли от страна на българските власти, тъй като компанията разполага с отделен канал за комуникация на екипите за разследвания на евентуални закононарушения на глобално ниво.

В международен план общо подадените от органите на реда сигнали, които са обработени от компанията само през миналата година, достигат 58 хил. случая.

В тази връзка Георгиев отбеляза, че в рамките на този канал на комуникация присъства и обучителен елемент.

По отношение на киберпрестъпленията и измамите онлайн ръководителят на Binance за България отбеляза, че информираността на отделните потребители е от особено значение, върху което набляга и дейността на компанията.

Най-слабата брънка в сигурността винаги е крайният потребител, отбеляза Георгиев. Ако сами не знаем как да се предпазим, няма как някой да ни предпази, коментира той по отношение на темата с измамите, използващи името на компанията.

През 2023 г. делът на парите, свързани с престъпна дейност, преминали през криптосектора в световен мащаб, спада от 0,42% през 2022 г. до 0,34%, показват данни на компанията за мониторинг Chainalysis. Според Георгиев това се дължи на повече усилия за мониторинг в сферата на сигурността и съответствието, по-доброто взаимодействие между криптокомпаниите и властите, създаването на директни канали за комуникация, както и по-прозрачния характер на блокчейн технологиите.

През изминалата година общият обем в световен мащаб на криптосредствата, получени чрез незаконна активност, възлиза на 24,2 млрд. долара спрямо 39,6 млрд. долара година по-рано, според данните на Chainalysis. Въпреки това сумата остава значително по-голяма от всички останали разглеждани години преди това до 2018 г. включително.

За сравнение, общият размер на незаконните средства, които са преминали през световната финансова система през миналата година, възлиза на 3,1 трилиона долара, според оценките в доклад на NASDAQ за глобалната финансова престъпност, посочват от Binance.

Криптосекторът е едно доста неприветливо за престъпниците място и те по-скоро фокусират усилията си върху други по-незащитени канали, посочи той. Една от основните забележки на критиците на криптовалути е именно тази за сигурността и тяхното използване за незаконна дейност.

Георгиев коментира и предстоящото пълно въвеждане в сила на европейската рамка за дигиталните финанси – законът, известен като MiCA. По думите му дейността на Binance няма да претърпи драматични промени след окончателното му влизане в сила, тъй като компанията не е спирала да се подготвя за това. И в момента отговаряме формално на изискванията на европейското законодателство, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още