IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът пресече границата от 65 хил. долара и се устремява към нови върхове

Търсенето от котираните в САЩ биткойн ETF-и, които започнаха да се търгуват на 11 януари, е в основата на силното поскъпване на токена

11:44 | 04.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изглежда не са много пречките пред ралито на биткойна. Най-голямата криптовалута поскъпва за втори пореден ден и се приближава до най-високата ѝ стойност на всички времена, водена от очакванията за силното търсене на борсово търгуваните фондове в началото на седмицата.

Най-ликвидният токен поскъпва до 65 010 долара, като достига ниво над 65 хил. долара за първи път от ноември 2021 г. След като достигна нивото над 65 хил. долара, криптовалутата се върна малко под тази граница сутринта в Лондон, пише Bloomberg.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

В основата на тази лудост за най-големия крипто токен се крие привидно ненаситното търсене от котираните в САЩ биткойн ETF-и, които започнаха да се търгуват на 11 януари. Биткойнът скочи с около 186% през последните 12 месеца.

Нетни входящи потоци от 7,35 млрд. долара са инвестирани от дебюта на биткойн ETF в САЩ от някои от най-големите фондове, вкл. BlackRock Inc. и Fidelity Investments. Дори огромните изходящи потоци - близо 9 млрд. долара, от Grayscale Bitcoin Trust, не повлияха на трейдърите.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Трейдърите залагат, че цената на биткойн скоро ще задмине рекорда от почти 69 хил. долара, достигнат по време на пандемията от Covid-19 през ноември 2021 г., като се има предвид силното търсене на ETF и очакваното разполовяване на криптовалутата през април тази година. След разполовяване ръстът на предлагането на монетата може да намалее, което ще увеличи натиска върху търсенето.

Други токени, известни като алткойни, включително кардано и солана, също поскъпнаха в понеделник, съответно, с 8% и 1%.

Токените с малка капитализация, известни като мийм монети, също поскъпват, повлечени от биткойн. Доуджкойн например добави почти 20%, а шиба ину – 34%, в последните 24 часа.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

„Ситуацията напомня за възхода през 2021 г., когато трейдърите искаха бързи печалби от покачващите се цени на много нестабилни токени“, коментира Карълайн Моурън, съосновател на доставчика на ликвидност на деривати на цифрови активи Orbit Markets.

Търговията с крипто деривати, която отразява позициите на търговците, също сигнализира за възходяща перспектива. Отвореният интерес към фючърсния пазар на биткойн и етер на базираната в Чикаго CME Group е само на 1,8% от съответните им рекордни върхове.

Увеличаването на броя на неизпълнените договори е знак за по-голям интерес към експозицията и хеджирането, свързано с крипто, сред американските институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още