IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на биткойна може да е предвестник за предстоящи проблеми за световните пазари

Биткойнът загуби около 4% от стойността си през последните два дни след близо 16% спад през април

07:52 | 02.05.24 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поевтиняването на биткойна предизвиква интереса на инвеститорите, които смятат, че силните колебания на цената на криптовалутата са евентуален предвестник на по-широки промени в апетита за риск на световните пазари, пише Bloomberg.

Биткойнът загуби около 4% от стойността си през последните два дни след близо 16% понижение през април, което е най-лошият месечен спад след този при краха на криптоборсата на Сам Банкман-Фрийд FTX през ноември 2022 г.

Най-голямата криптовалута поевтинява с 4,6% за последните 24 часа до 57 400 долара към 7:50 часа, което е близо до двумесечно дъно.

Някои инвеститори анализират динамиката на ликвидността на биткойна в търсене на признаци за промяна и при други активи. През последните няколко седмици криптовалутите поевтиняха, тъй като Федералният резерв в САЩ сигнализира, че лихвените проценти ще останат по-високи за по-дълго време - мантра, която затегна финансовите условия и повиши доходността по държавните ценни книжа и долара.

"Биткойнът е любимият ни предвестник за проблеми", пише главният инвестиционен директор на ByteTree Asset Management Чарли Морис. "Той предупреждава за предстоящи проблеми на финансовите пазари, но можем да бъдем уверени, че в някакъв момент ще се възстанови".

Съотношение биткойн/злато. Графика: Bloomberg Съотношение биткойн/злато. Графика: Bloomberg

"Неотдавнашното засилване на щатския долар може да е сигнал за предстоящо свиване на пазара", добавя Морис.

Най-големият цифров актив достигна рекордно висока цена от почти 74 хил. долара в средата на март, подкрепен от притока на средства към новите американски борсово търгувани фондове (ETF), свързани с биткойна, от компании като BlackRock и Fidelity Investments.

Впоследствие търсенето на тези продукти намаля, а пазарите не успяха да получат попътен вятър от стартиралите тази седмица фондове за биткойна и етера в Хонконг. Отстъпките от нетната стойност на активите на някои от американските портфейли се увеличиха до рекордни нива, подчертавайки предизвикателствата, до които може да доведе волатилността на биткойна.

За последното десетилетие най-голямата криптовалута има четири понижения на цената през април, като три от тях предшестват загуби и през май (средно 18%), сочат данни, събрани от Bloomberg.

И все пак, ако инфлационният натиск отслабне и пазарите съживят залозите за разхлабване на паричната политика на Фед, криптоинвестициите и другите спекулативни инвестиции биха могли да намерят известно облекчение.

Председателят на Фед Джером Пауъл запази живи надеждите за намаляване на лихвените проценти през тази година, след като централната банка приключи последното си заседание в сряда. Но той също така призна, че ускоряването на инфлацията в Америка е подкопало увереността, че ценовият натиск отслабва.

"Следващите три-четири месеца ще бъдат по-малко оптимистични и по-рисково ориентирани, като пазарът ще следи внимателно инфлацията, заетостта и икономическите данни за неочаквани шокове или за придобиване на увереност относно потенциалното намаляване на лихвените проценти", коментира Ювей Ян, главен икономист и вицепрезидент на криптодобивната компания BIT Mining Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 4
мрънмрън
преди 2 седмици
Биткойнът е казино, той не е предвестник на нищо. 98% от притежателите му, нямат идея какво се случва по пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 седмици
Промените на цената на Биткойна са последици при инфлация. Сега държавната власт прилага осигуряващ неограничавани щети метод за държавна финансова политика. Неправилността е водещ причинител на инфлация. При всякаква цена на Биткойна има собственици с възможности за печалби, ала други са с щети. Добрата новина е: с употреба на предпазващия от щети метод за държавна финансова политика се подсигурява устойчив национален растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
Ivel
преди 2 седмици
Сривът на биткойна и възхода на златото са естествен процес, тържество на разума и връщане към реалноста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 седмици
Сривът на биткойна може да е предвестник за предстоящи проблеми на биткойна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още