IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият азиатец диша във врата на Мъск и Безос

Гаутам Адани вече е третият по богатство човек в света със състояние от 137,4 млрд. долара

13:02 | 30.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Гаутам Адани. Снимка: Bloomberg LP
Гаутам Адани. Снимка: Bloomberg LP

Малцина извън Индия бяха чували за Гаутам Адани допреди няколко години. Сега бизнесменът, който не е завършил колеж, вече е третият по богатство човек в света.

Неговото класиране е и първият път, в който човек от Азия успява да пробие в топ три на индекса на Bloomberg за милиардери. Сънародникът му Мукеш Амбани и Джак Ма от Китай така и не успяха да стигнат толкова далече. Със своето състояние от 137,4 млрд. долара Адани изпревари французина Бернар Арно и сега преди него са само Илон Мъск и Джеф Безос.

Адани, който е на 60 години, през последните години работи за разрастването на въглищния си конгломерат, инвестирайки във всичко от центрове за данни през цимент и медии до алуминий. Групата му в момента притежава най-голямото частно пристанище и летищен оператор, дистрибутор на газ и компания за добив на въглища. И макар неговата мина „Кармайкъл“ в Австралия да е критикувана от еколози, той обеща през ноември да инвестира 70 млрд. долара в зелена енергия, за да се превърне в най-големия производител на възобновяема енергия в света.

Но докато империята му се превръща в един от най-големите конгломерати в света, подхранвайки впечатляващото трупане на капитал, притесненията за бързия растеж на състоянието му също се увеличават. Кампанията за нови сделки на милиардера е подхранвана предимно с дълг и империята му е „дълбоко“ на територията на прекомерния ливъридж, посочват от CreditSights в доклад от този месец.

Някои наблюдатели се притесняват и от обърнатата акционерна структура и липсата на анализаторски поглед в компаниите от Adani Group. Акциите им обаче продължават да поскъпват – някои от тях с над 1000% от 2020 г., а оценките достигат 750 пъти печалбите. И с право – милиардерът остава фокусиран върху областите, които премиерът на Индия Нарендра Моди определя като ключови за изпълнението на дългосрочните цени на страната.

Обръщането към зелената енергия и инфраструктурата спечели на Адани инвестиции от фирми като Warburg Pincus и TotalEnergies SE, помагайки му да влезе в редиците, запълвани досега предимно от американските технологични босове. Поскъпването на въглищата през последните месеци допълнително зареди възхода му.

Най-богатите хора в индекса за милиардери на Bloomberg. Графика: Bloomberg Най-богатите хора в индекса за милиардери на Bloomberg. Графика: Bloomberg

Само през 2022 г. състоянието на Адани се е увеличило с 60,9 млрд. долара – с пет пъти повече от това на който и да е било друг. Той първо задмина Амбани като най-богатия азиатец през февруари, после мина прага от 100 млрд. долара през април и отвя Бил Гейтс като четвъртия по богатство човек миналия месец.

Адани успя да изпревари някои от най-богатите хора в света и заради увеличаването на благотворителната им дейност. Гейтс обяви през юли, че ще преведе 20 млрд. долара от състоянието си на фондацията Bill & Melinda Gates Foundation, докато Уорън Бъфет вече предостави на организацията над 35 млрд. долара.

Двамата, както и бившата съпруга на Бил Гейтс Мелинда Гейтс, започнаха инициативата за дарения през 2010 г., обещавайки да дарят по-голямата част от състоянието си до края на живота си. Милиардите за благотворителност ги понижиха в класирането на Bloomberg – Гейтс е пети, а Бъфет шести.

Адани също е увеличил благотворителната си дейност. През юни той обеща да дари 7,7 млрд. долара за социални каузи по случай 60-ия си рожден ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още