IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд ще привлича богати чужденци с нова визова програма

Страната очаква и възстановяване на международния туризъм

15:22 | 01.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тайланд, наричан „Земята на усмивките“, полага червения килим за чуждестранни работници, присъединявайки се към редица страни, които искат да използва имиграционния път, за да стимулират икономиките си, пише Bloomberg.

Топ професионалисти, заможни хора и пенсионери от днес могат да кандидатстват онлайн за това да останат до 10 години в Тайланд, твърди Чайотид Кридакон, съветник на министър-председателя на Тайланд. Правителството си е поставило за цел да привлече 1 млн. богати и талантливи чужденци в страната в следващите пет години, обяви той по време на събитие в Банкок.

Новата визова програма, представена преди повече от година и стартирана официално вчера, се стреми да надгради усилията след пандемията за връщане обратно на посетителите в страната, където туризмът обхваща около 12% от брутния вътрешен продукт. Смята се, че ходът за привличане на таланти от чужбина, който повтаря действията на страни като Сингапур и Обединените арабски емирства, спомага за увеличаването на стойността към икономиката. Очаква се икономиката на Тайланд да нарасне с 3,3% тази година – най-бавния темп в региона на Югоизточна Азия.

„Пандемията наруши политиките на работното място и въведе гъвкавост по отношение на местоположението, както и обхвата на работните места, а някои страни искат да се възползват от тази промяна като предлагат дългосрочно пребиваване с атрактивни предложения“, коментира Радика Рао, икономист в DBS Bank в Сингапур. „Страните домакини също така разчитат, че пристигащите ще добавят към талантливата работна ръка в страната и ще стимулират икономиката с постепенно нарастващо търсене“.

Тайланд очаква възстановяване на посещенията от чуждестранни туристи, които да подкрепят икономиката на страната Тайланд очаква възстановяване на посещенията от чуждестранни туристи, които да подкрепят икономиката на страната

Визовата инициатива може да доведе до икономически активности, равняващи се на около 1 трлн. бата (27 млрд. долара) годишно чрез инвестиции и покупки на имоти от новопристигналите, допълва Чайотид. Програмата също така ще помогне за привличането на професионалисти в индустрии като електромобилността, интелигентната електроника и дигиталните технологии, които Тайланд иска да насърчи, допълва той.

„Програмата за визи за дългосрочно пребиваване ще помогне на Тайланд в икономическото възстановяване след Covid”, коментира в сряда Дуангджай Асавичинтачит, генерален секретар на Съвета за инвестици на Тайланд.

Правителството залага на възстановяване на броя на пристигащите чуждестранни туристи, за да тласне икономическия растеж до 4,2% през следващата година, което би бил най-бързият темп от 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още