IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Expedia очаква силно търсене на туристически услуги през 2023 г.

Компанията смята, че това ще ѝ помогне да компенсира спада от лятото, предизвикан от ураганите

13:11 | 04.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Туристическият гигант Expedia Group записа ръст по време на следборсовата търговия в четвъртък, след като компанията заяви, че силното търсене в останалата част от годината и през 2023 г. може да противодейства на удара върху резервациите, свързан със забавянето на индустрията през юли, което беше изострено от ураганите в края на сезона, пише Bloomberg.

„Не сме свидетели на търговски спадове, на големи движения или промени в моделите на търсене“, коментира главният изпълнителен директор на Expedia Питър Кърн по време на разговор с анализатори. „Като оставим настрана урагана, търсенето наистина е много стабилно и много силно“.

Цената на акциите на Expedia нарасна с около 1,5% по време на следборсовата търговия в Ню Йорк, след като спадна с около 7% веднага след обявяването на отчета за третото тримесечие, който отчасти не успя да отговори на очакванията на анализаторите.

Базираната в Сиатъл компания заяви, че брутните ѝ резервации – общият обем на трансакциите, коригирани спрямо отменените такива и връщането на пари на потребителите – са нараснали с 28% до 23,99 млрд. долара. Те се оказаха под средната прогноза на анализаторите за 25,1 млрд. долара. Кърн твърди, че показателят е спаднал с 1% през юли, но се е възстановил през август, а през септември и октомври отново е понесъл удар заради ураганите. Компанията отчете 93,2 млн. резервирани нощувки през третото тримесечие. Директорите също така обявиха, че ще продължат обратното изкупуване на акции.

Въпреки това Expedia съобщи, че приходите ѝ са нараснали с 22% до 3,62 млрд. долара за тримесечие. Сумата надмина средната прогноза на анализаторите за 3,61 млрд. долара. Отчетът подсилва картината на възстановяването в някои части на туристическата индустрия, след като Airbnb и Booking Holdings също отчетоха рекордни тримесечни приходи по-рано тази седмица. Booking също наблюдава продължаващ ръст през настоящото тримесечие и прогнозира, че резерациите през октомври ще надминат нивата от 2019 г. с 12%.

       

Инвеститорите наказаха и трите компании тази година предвид влошаващата се макроикономическа прогноза. Акциите на Expedia са поевтинели с повече от 50 на сто от началото на годината, а тези на конкурентите Booking и Airbnb са записали спад съответно от 24% и 45%. В сряда стойността на книжата на Airbnb записа най-големия си срив от старта на търговията им през 2020 г., след като компанията не успя да изпълни прогнозите на анализаторите за резервираните нощувки и предупреди, че темпът на растеж на нощувки ще бъде по-умерен през настоящия отчетен период.

Expedia отчете коригирана печалба преди данъци, лихви, обезценки и амортизация от 1,08 млрд. долара, в сравнение с прогноза за 1,06 млрд. долара. Коригираната печалба на акция е 4,05 долара, т.е. малко под очакваните 4,07 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още