IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Red Bull раздели управлението между няколко души след смъртта на съоснователя си

Семейството на Дитрих Матешиц се отдалечава от ежедневните задачи в компанията

14:51 | 04.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Red Bull раздели управленските задължения между няколко ръководители, с което дистанцира ежедневното ръководство на компанията от семейството на основателя милиардер Дитрих Матешиц по-малко от две седмици след смъртта му в Австрия, пише Bloomberg.

Марк Матешиц, единственият син на Дитрих, който сега притежава 49% от Red Bull, е казал на служителите днес, че се е съгласил с мажоритарните акционери в Тайланд да назначат управителен комитет, който да ръководи производителя на енергийни напитки.

В рамките на новата структура ще има отделни лидери на операциите, свързани с напитките, както и на отделните проекти и инвестиции. Марк Матешиц заяви, че ще се оттегли от ежедневните бизнес дейности, за да управлява инвестицията си в гиганта.

„Не вярвам, че човек трябва да бъде едновременно служител и акционер в една и съща компания“, коментира той. По думите му той ще се концентрира върху ролята си на акционер.

Дитрих Матешиц почина миналия месец, след като стана най-богатият човек в Австрия. Кончината му повдигна въпроса за бъдещето на една от най-успешните европейски компании за последните десетилетия. Матешиц натрупа богатството си, предлагайки Red Bull на масовия пазар, и използва популярността на енергийната напитка, за да изгради спортно-маркетингова империя, включваща състезания от Формула 1, футбол и планинско колоездене.

Матешиц съосновава Red Bull през 1984 г. заедно с тайландския бизнесмен Чалео Йовидия, след като открива, че кофеиновата напитка помага за справяне с умората при смяна на часовите зони при пътуване до Азия. До 2020 г. Red Bull продаваше десетки милиони напитки ежедневно. Компанията отчете 6,3 млрд. евро приходи за същата година.

Съгласно новата управленска структура Франц Вацлавик ще бъде главен изпълнителен директор, отговарящ за напитките, а Оливър Минцлаф ще заема същата позиция, но ще се занимава с проектите и инвестициите. Александър Кирхмайр пък ще служи като главен финансов директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още