IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Zara планират стачка навръх Черния петък с искане за по-високи заплати

Компанията се стреми към споразумение с профсъюзите преди един от най-натоварените дни в годината за търговците на дребно

20:02 | 16.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Inditex, собственик на веригата магазини за дрехи Zara, се стреми да спре стачка на служителите в родния си град по време на Черния петък, един от най-натоварените дни в годината за търговците на дребно, предава Bloomberg.

Представители на компанията и на три профсъюза трябва да се срещнат в четвъртък сутринта, след като служители в магазини в Ла Коруня, Испания, обявиха стачка на 24 и 25 ноември, когато е Черният петък, става ясно от съобщение на профсъюза Confederacion Intersindical Galega (CIG). Решението е взето след гласуване във вторник. Друг профсъюз в Страната на баските ELA също обяви стачка на 25 ноември.

Служителите на CIG настояват за повишаване на заплащането с 440 евро на месец, което да влезе в сила незабавно за служителите, печелещи 1058 евро. Компанията предлага увеличение от 182 евро в рамките на три години, съобщи говорител на CIG. Ключовата ябълка на раздора е желанието на служителите в магазините заплатите им да бъдат съобразени повече с тези на по-добре платените логистични работници на търговеца на дребно. Баският профсъюз ELA иска заплащането да бъде обвързано с инфлацията.

Протестът показва нарастващия натиск от служителите в Испания за повишаване на заплатите, за да компенсират инфлацията, която достига десетилетни върхове. Въпреки кризата с издръжката за живот Inditex, най-голямата верига магазини за дрехи в света, обяви рекордни приходи тази година, след като е прехвърлила повишаването на разходите на клиентите си в цял свят.

Говорител на Inditex е отказал коментар за медията.

Испания е най-големият пазар за Inditex от гледна точка на брой магазини, но също и един от основните ѝ производствени центрове. Страната е и основният ѝ логистичен център, откъдето повечето продукти са разпределяни към близо 7000 магазина в света.

Inditex разчита силно за приходите си на онлайн продажбите и на стратегия за обслужване на онлайн продажби от магазините си вместо от специални складове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още