IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на собственика на Zara нараства след увеличенията на цените

Компанията повиши цените на стоките си с по-голям темп от ускоряването на инфлацията

13:10 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Inditex, собственикът на модната марка Zara, увеличава цените си с по-бърз темп от ускоряването на инфлацията, докато търговците на дребно се борят с по-високите разходи и колебливото потребителско търсене, пише Bloomberg.

Именно по-високите цени помогнаха на печалбата преди лихви и данъци на Inditex да нарасне до 2,43 млрд. евро през шестте месеца до юли, обяви базираната в Испания компания. За сравнение средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 2,36 млрд. евро.

Цената на акциите на гиганта се повиши с 6,1% в сряда в Мадрид.

Мотивирайки клиентите да пазаруват, като същевременно се противопоставя на по-високите разходи чрез увеличения на цените, най-големият търговец на дрехи в света изпреварва конкурентите. Данните, събрани от UBS от хиляди уебсайтове в 20 региона, показват, че средната цена на дрехите на Zara е нараснала с 12,2% през юли – над инфлацията на много пазари – в сравнение с миналата година.

От своя страна, при конкурента Hennes & Mauritz (H&M) повишението е с 5,6 на сто. Associated British Foods, собственикът на бюджетната верига Primark, миналата седмица предупреди, че печалбата му ще се свие през следващата фискална година, тъй като нарастващите разходи за енергия притискат потребителите, а силният долар натежава върху разходите. В САЩ Macy’s сви прогнозата за печалбата и приходите си за цялата година заради по-ограничените потребителски бюджети и прекомерните запаси.

Верига на доставките

Модният гигант има различни разходи и структура на веригата на доставките от конкурентите си. Близо половината от продуктите му идват от това, което той нарича близки пазари – по-специално Испания, Мароко, Португалия и Турция. Освен това се наблюдава увеличение на приходите, деноминирани в долари, с ръста на продажбите в САЩ, който стана вторият по големина пазар на компанията миналата година. Този месец доларът достигна най-високото си ниво спрямо еврото от почти две десетилетия.

Приходите от продажбите за първото полугодие достигнаха 14,8 млрд. евро, което е с 25% повече спрямо предходната година и е над прогнозите на анализаторите. През първите шест седмици на третото тримесечие приходите от продажби са нараснали с 11% в сравнение със същия период на предходната година.

Търговецът заяви, че валутните колебания ще увеличат приходите от продажби за фискалната година с 0,5 на сто. Освен това потвърди, че онлайн покупките ще обхващат над 30% от общите продажби до 2024 г.

Марта Ортега, дъщерята на основателя и контролиращ акционер на Inditex, замени Пабло Исла като изпълнителен председател през април. Исла вече предаде позицията главен изпълнителен директор на Оскар Гарсия Масейрас през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още