IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Zara се насочва към логистичния бизнес с придобивания за 700 млн. долара

Ортега направи няколко големи имотни сделки тази година, включително купуването за около 500 млн. долара на луксозна сграда в Ню Йорк

14:45 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основателят на Zara Амансио Ортега е похарчил 700 млн. долара през последните седмици в серия от придобивания на логистични центрове. Това се оформя един от най-големите залози на испански моден магнат, съобщава Bloomberg.

Инвестиционната компания на фамилия Ортега Pontegadea е купила пет логистични центъра в американските щати Тенеси, Южна Каролина, Вирджиния, Пенсилвания и Тексас Realty Income Corp. за около 722 млн. долара в сделка, за която съобщи испанския ежедневник El Pais във вторник и която е потвърдена от представител на Pontegadea.

Тези придобивания се случват след предишни обявени логистични придобивания, отново от Realty Income, които бяха на стойност 183 млн. долара. Така общо ходът представлява стратегическа стъпка, отдалечаваща Pontegadea от традиционния фокус върху имотните инвестиции.

Въпреки това Ортега направи няколко големи имотни сделки тази година, включително купуването за около 500 млн. долара на луксозна сграда с апартаменти на 64 етажа в Ню Йорк и договарянето покупката на небостъргача Royal Bank Plaza в Торонто за около 1,2 млрд. долара.

Pontegadea приключи 2021 г. с портфолио от имоти на стойност 15,3 млрд. евро, основно луксозни бизнес имоти в големи градове по света.

Испанският моден гигант се насочва към логистичния сектор, докато се опитва да се диверсифицира като цяло с редица сделки, включително с инвестиция в телеком собственост на Telefonica и ходове в енергийния бизнес, във възобновявамата енергия, както и преноса на природен газ.

Последно закупените логистични центрове има дългогодишни договори за наем с глобални играчи като Nestle, Amazon.com и FedEx.

По-голямата част от печалбата на Pontegadea идва от дела на Ортега в компанията собственик на Zara Inditex – най-големия търговец на дрехи на дребно в света, който притежава редица модни марки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още