IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Zara купува небостъргач в Ню Йорк за 500 млн. долара

Преди време частната компания на Амансио Ортега придоби и имоти в Шотландия и Торонто

10:11 | 15.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Испанският милиардер и основател на Zara Амансио Ортега води разговори за закупуването на 64-етажен небостъргач във финансовия квартал на Ню Йорк, съобщи частната му компания Pontegadea, цитирана от Ройтерс и Bloomberg.

Съобщението потвърждава по-ранна информация на имотния сайт The Real Deal, според която компанията ще плати 500 млн. долара за имота.

„Водят се преговори и сделката може да бъде финализирана в идните седмици“, съобщи Pontegadea.

Ортега е и основният акционер в компанията за търговия с дрехи Inditex и един от 30-те най-богати предприемачи в света.

Сградата с луксозни апартаменти се намира на улица Dutch Street в Манхатън и е висока 234 м, става ясно от сайта ѝ.

Планираното придобиване следва сделките в последно време на Pontegadea в Шотландия за придобиването на една от най-големите офис сгради и в Торонто, където компанията се сдоби и с известния небостъргач Royal Bank Plaza, където се намира централата на Royal Bank of Canada. Цената на сделката беше около 800 млн. евро.

Инвестиционната компания на Ортега е съсредоточена върху инвестирането в имотни активи в цял свят, както и в енергийна инфраструктура в Испания.

Pontegadea притежава дял в компания за подводни телекомуникационни кабели с Telefonica, както и мрежи за пренос на електроенергия и газ в Испания и Португалия.

Компанията на Ортега инвестира и в проект за възобновяема енергия с Repsol, а миналата година купи дял в португалския електроенергиен и газов оператор REN - Redes Energeticas Nacionais. Тя притежава и дялове в Enagas и в испанския електроенергиен оператор Red Electrica Corporacion, припомня Bloomberg.

Ортега е най-богатият човек в Испания и един от 23-та най-богати хора в света със състояние от 48,5 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg. Богатството му понесе удар за 19 млрд. долара тази година, след като книжата на Inditex поевтиняха с 18%.

Марта Ортега стана президент на империята на баща си в областта на търговията на дребно по-рано тази година, след като предшественикът ѝ Пабло Исла се оттегли от поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още