IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на продукти за красота в Китай създаде поредната милиардерка

Очаква се до 2027 г. пазарът на продукти за грижа за кожата в страната да нарасне над два пъти спрямо миналата година

15:58 | 06.12.22 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Пазарът на продукти за красота се превърна в основен двигател, стоящ зад създаването на жени милиардери в Китай.

Фан Даиди, съосновател и главен научен директор на Giant Biogene Holding, е поредният нов член към клуба – и поне третата жена от сектора през последните години, пише Bloomberg. Нетното ѝ богатство е скочило до 2,6 млрд. долара, след като производителят на кремове за лице и маски листна акциите си на борсата в Хонконг миналия месец, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

Китай обаче вече не е фабриката за милиардери, която беше преди. Отслабваща икономика на фона на строгите мерки срещу Covid и репресиите срещу технологичния и имотния сектор в търсенето на „общ просперитет“ изтри милиарди долари богатство през последните години.

Но Giant Biogene успява да обърне тенденцията.

„Пазарът на продукти за красота в Китай като цяло все още е на етап бърз растеж, а Giant Biogene поддържа стабилен ръст на приходите през последните две години на фона на пандемията“, казва Кени Н, стратег в Everbright Securities International в Хонконг. „На сегашния волатилен пазар позицията ѝ на лидер в индустрията ще ѝ помогне да спечели по-добро пазарно признание и да се радва на сравнително висока премия“.

Очаква се пазарът за грижа за кожата в Китай да нарасне над двойно спрямо миналата година до 1,2 трлн. юана (167 млн. долара) през 2027 г., посочва Giant Biogene в проспекта към листването си.

Секторът направи богати жени предприемачи, сред които са Дзиен Дзюн от Imeik Technology Development и Джао Йен от Bloomage Biotechnology. Гуо Джъню, канадска гражданка, също стана ултрабогата, след като нейната Yunnan Botanee Bio-Technology Group листна акциите си на борсата в Шънджън през 2021 г. Макар че акциите на трите компании поевтиняват тази година, общо дамите имат богатство от над 13 млрд. долара.

В Giant Biogene приходите се увеличиха с 30% до 1,6 млрд. юана миналата година. Hillhouse Capital и фонд за здравна грижа на China International Capital са сред подкрепящите я.

56-годишната Фан притежава почти 59% от Giant Biogene. Съпругът ѝ Йен Дзиеня е другият съосновател и председател на компанията. Giant Biogene не е отговорила на исканията за коментар.

Възходът на двойката контрастира на повечето други богаташи в Китай. Милиардерите в страната, част от 500-те най-богати хора в света, имат общо 240 млрд. долара тази година, сочи индексът на Bloomberg. В допълнение към репресиите на президента Си Дзинпин пазарът на първични публични предлагания, който в един момент произвеждаше по един милиардер седмично в Китай, се забави драматично заради влиянието на мерките около Covid, което ограничи един голям източник на генериране на богатство.

Акциите на Giant Biogene поскъпнаха обаче след листването им и са едни от малкото на борсата в Хонконг тази година, които все още бяха на зелено месец след като започнаха да се търгуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още