IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтино кафе и ниски наеми - София е втора сред най-добрите градове в Европа за работа от разстояние

Истанбул оглавява класацията на британската застрахователна компания Reassured

16:45 | 05.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Евтино кафе и ниски наеми на местата за настаняване – тези два важни фактора за всеки човек, работещ от разстояние, са достатъчни, за да осигурят на София второто място в британска класация на най-добрите градове в Европа за такъв тип работа, наложена от COVID пандемията.

Според застрахователната компания Reassured недостатъците на българската столица като по-малкия брой пространства за съвместна работа и безплатни wi-fi зони, съответно 4443 и 48, са повече от достатъчно компенсирани от евтиното кафе – 1,75 евро, и ниски наеми на стая от едва 48,96 евро на ден.

На първо място в класацията, в която са включени 38 града, е Истанбул, а след София в топ десет попадат още Лондон, Будапеща, Загреб, Букурещ, Мадрид, Варшава, Рига и Рим.

„След пандемията много компании се насочиха към работа от разстояние и служители в цял свят търсят повече гъвкавост на работното място. Търсенията в Google на „хибридна работа“ са нараснали с 614% в последните 12 месеца“, пише компанията.

Работещите от разстояние хора имат свободата да избират работното си място и дори често могат да работят от чужбина. В Истанбул, който оглавява класацията, безплатните wi-fi зони са цели 59 176, а наемът на стая излиза малко под 70 евро дневно.

Лондон е на трето място заради големия си брой пространства за съвместна работа – цели 886, най-много сред градовете в класацията. Но работещите от разстояние хора ще трябва да имат предвид значително по-скъпите места за настаняване в града – 188,70 евро на ден, и средна цена на кафето от близо 4 евро.

Не всички градове в класацията могат да предложат толкова много пространства за съвместна работа, но в Мадрид, например, има 7437 безплатни wi-fi зони, а кафето струва средно 2,15 евро. Вероятно по-необичайно място за работа от разстояние е столицата на Латвия Рига, която предлага среден дневен наем на стая от 66,30 евро и 2188 безплатни wi-fi зони. Рим е градът с най-евтиното кафе сред градовете в топ десет – 1,47 евро, градът предлага и 38 пространства за съвместна работа.

„Със значителния ръст на работните места, предлагащи гъвкавост на служителите чрез работа от разстояние, компаниите могат не само да привличат повече таланти, но и да държат настоящите си служители мотивирани и да насърчават творческата им енергия“, коментира Фил Джейнис, директор на отдела за корпоративни стратегии в Reassured.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още