IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-малката златна монета в света бе изсечена в Хърватия

Диаметърът на златната монета е 1,99 милиметра, а теглото ù - само 0,05 грама

10:43 | 06.01.23 г.
Снимка: Branimir Kralj, Croatian Mint
Снимка: Branimir Kralj, Croatian Mint

Най-малкият град в света получи най-малката монета в света.

В хърватския град Хум, разположен в сърцето на Истрия и известен с това, че е най-малкият град в света, се появи най-малката монета* в света, която бе издадена от Хърватската народна банка и изсечена от Хърватския монетен двор, съобщава Croatia Week.

Диаметърът на златната монета е 1,99 милиметра, а теглото ù - само 0,05 грама.

Най-малката монета е част от златен нумизматичен комплект заедно със златна монета от една унция с мотива на Вишнянската обсерватория. Обсерваторията в Истрия е в топ 5 на обсерваториите в света по събиране на измервания на близкоземни обекти.

Нумизматичният комплект е издаден в ограничена серия от само 199 броя, като те са последните възпоменателни златни монети, издадени с номинална стойност хърватска куна.

Комплектът със златни монети. Снимка: Branimir Kralj, Croatian Mint Комплектът със златни монети. Снимка: Branimir Kralj, Croatian Mint

Номиналната стойност на златната монета с град Хум е една куна, а на монетата с Вишнянската обсерватория е 1000 куни.

Ексклузивната кутия, която съдържа комплекта монети, също е създадена с особено внимание. LED светлини осветяват кутията, създавайки впечатление за нощно небе, подчертавайки допълнително самите златни монети. Комплектът съдържа ръкавици и лупа за разглеждане на най-малката монета.

Златният нумизматичен комплект се предлагаше в онлайн магазина на Хърватския монетен двор и чрез партньорите му, включително чрез международния дистрибутор Germania Mint. Цената му от близо 23 хил. евро обаче явно не е спряла колекционерите, тъй като на сайта на монетния двор обаче вече има съобщение, че колекцията е напълно разпродадена.

* Според проучване на Хърватския монетен двор

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още