IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lindt отчита ръст на печалбата за 2022 г. и увеличава дивидента

Миналата година Lindt вдигна цените с около 4% заради повишаване на производствени разходи, като предупреди, че това може да стане и тази

14:18 | 07.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Philipp Schmidli/Bloomberg
Снимка: Philipp Schmidli/Bloomberg

Производителят на едноименния шоколад Lindt & Spruengli съобщи, че печалбата за 2022 г. е нараснала, като швейцарската компания предлага увеличение на дивидента въпреки трудната година на увеличен инфлационен натиск и влошаване на потребителските настроения на ключови пазари.

Нетната печалба се е увеличила до 569,7 млн. швейцарски франка (612,78 млн. долара), което е над очакваните 566 млн. франка от анализатори на Zuercher Kantonalbank, съобщава Ройтерс.

Производителят на шоколадовите топчета Lindor съобщи, че записва оперативен марж от 15% през миналата година – в съответствие с прогнозите.

Компанията също така предлага дивидент от 1300 франка на регистрирана акция – повишение спрямо 1200 франка предходната година.

Lindt вече отчете ръст на органичните продажби за 2022 г. от 8,4% през януари, като запазва целта си за ръст на продажбите от 6-8%, въпреки че очаква по-предизвикателна 2023 г. заради инфлационната среда.

Миналата година Lindt увеличи цените с около 4% заради повишаването на разходите за пакетиране и суровини като мляко и захар, необходими за приготвянето на шоколада.

Предвид факта, че ценовият натиск продължава да е предизвикателство, Lindt предупреди, че може да направи същото и през тази година.

„Бих очаквал ценовите увеличения да са в същата област, както бяха през миналата година“, казва Алберт Лехнер, който пое поста на главен изпълнителен директор от Дийтер Вайскопф през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още