IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гигантски скелет на динозавър бе продаден за 5,6 млн. евро

Анонимният частен собственик е кръстил скелета Trinity, защото е бил сглобен от кости на три различни животни, открити между 2008 и 2013 г.

11:38 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MICHAEL BUHOLZER
Снимка: EPA/MICHAEL BUHOLZER

Гигантски скелет на динозавър бе продаден на търг в Цюрих. Спечелилият търга е платил за него 5,5 млн. франка (5,6 млн. евро), съобщава говорителят на аукционната къща Koller. В сумата се включва и комисионата за аукционната къща. „Скелетът остава в Европа", заяви говорителят. На първо време обаче не даде повече подробности за купувача.

Скелетът е на особено търсения динозавър от вида Тиранозавър Рекс (T-Rex). Той се смята за хит сред динозаврите, тъй като дълго време е бил смятан за най-големия хищник, обитавал някога Земята. Междувременно са открити останки от още по-големи динозаври, но това не е допринесло за намаляване на репутацията на Тиранозавър Рекс.

Твърди се, че това е едва третият скелет на такова животно, продавано някога на търг.

Анонимният частен собственик е кръстил скелета Trinity, защото е бил сглобен от кости на три различни животни, открити между 2008 и 2013 г. в американските щати Монтана и Уайоминг. Само около 50 процента от костите са оригинален материал. Но според аукционната къща това е доста добър дял. Скелетът е с размери 11,6 на 3,9 метра. Тиранозавър Рекс е живял преди повече от 65 милиона години в район, който сега е на територията на САЩ.

През последните години от продажбата на скелети на динозаври са спечелени десетки милиони долари. През 2020 г. арабското емирство Абу Даби купува на търг скелета на Т-Рекс „Стан" за 31 млн. долара. Особеното при него беше, че има 70% оригинални кости и целият скелет е от едно и също животно. След няколко години той ще бъде изложен в музей в Абу Даби.

Скелетът бе изложен за няколко дни в зала в Цюрих. Снимка:  EPA/MICHAEL BUHOLZER Скелетът бе изложен за няколко дни в зала в Цюрих. Снимка: EPA/MICHAEL BUHOLZER

Експертите обаче критикуват търговията с кости. Те твърдят, че в резултат на търговете много скелети попадат в частни ръце и по този начин не могат да бъдат изследвани. Палеонтологът Томас Холц от Университета на Мериленд заяви пред информационна агенция AFP, че е „подвеждащо" и „неуместно" да се комбинират няколко истински кости от различни екземпляри в един скелет. Това е не толкова скелет на динозавър, колкото „арт инсталация“, казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още