IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците преосмислят лятната си ваканция, търсят непренаселени дестинации

За първи път климатичните промени също влияят в избора на дестинация за лятото на европейците

21:30 | 21.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейците се готвят за любимия си сезон на летните ваканции и нови данни от Европейската комисия по туризъм сочат, че те отдават приоритет на нови критерии при планирането на пътуванията си в резултат на развитията през последните три години – липсата на тълпи, пише Bloomberg.

След хубаво време и привлекателни цени европейците посочват като следващия си най-важен критерии при избора на дестинация на Стария континент „да не е пренаселено“, сочи докладът. Този критерий се изкачва от четвърто на трето място след добавянето в допитването на комисията на въпроса „Кои критерии ще играят най-важна роля в избора на следващата ви дестинация?“ през март 2022 г., когато всички ограничения за влизане по време на пандемията бяха отменени в ЕС.

Борбата за плажни чадъри на плажа Памплон в Сен Тропе или блъскането с американски туристи на Плас дьо Трокадеро в Париж в най-натоварените лесни месеци идва твърде много на европейците след тригодишното отсъствие. Уединението остава приоритет дори след края на социалното дистанциране.

„Мисля, че това е свързано с навиците ни през трите години на COVID - отклоняването от отъпканите пътеки, удобството и вълнението от откриването на нови места“, казва Луис Араухо, президент на Европейската комисия по туризъм. Да имат повече въздух е важно за почти една трета от европейските туристи, независимо дали обмислят пътувания сред природата или градски ваканции.

Едно от нещата, които са се върнали към обичайното преди пандемията, е желанието за стойност.

На две трети от европейците планират да избягат през пролетта и началото на лятото преди най-натоварения месец август, показва доклад на Европейската комисия по туризъм за нагласите на туристите, публикуван на 13 април. Данните от допитването са били събрани през март с участието на хора от десет големи европейски пазара, включително Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания.

Въпреки репутацията на европейците, че излизат във ваканция за цял месец през август, данните не потвърждават това, изключение е била 2022 г., когато натрупаното търсене е станало причина европейците да си вземат ваканция през цялото лято, дори в най-натоварения месец август.

През 2023 г. броят им е намалял с почти една десета, а над две трети от участниците в допитването се опитват да изпреварят тълпите и да излязат във ваканция през пролетта или началото на лятото. „Връщаме се към обичайното в Европа, а именно да пътуваме в средата и извън сезона“, казва Араухо.

Европейската комисия по туризъм смята, че тенденцията да се избягват тълпите от туристи ще се разраства. Страните членки на комисията насърчават тази промяна като показват различни региони и целогодишни дейности и разпределят туристите по цялата си територия, казва Араухо. Например стремежът на Дания да привлече туристи към гората Ролд и балтийските плажове или модерното луксозно преустройство на долината Лоара във Франция.

Друга промяна в планирането на лятната ваканция от европейците е, че 7% от участниците в допитването вземат предвид крайностите във времето.

Това е резултат от една от най-топлите зими в Европа в историята. За първи път климатичните промени оказват влияние в процеса по вземане на решения за пътуване, казва Араухо.

Горещите вълни миналата година, които започнаха в средата на юли, също са накарали повече европейци да преосмислят маршрутите си, като все повече хора се насочват към северните крайбрежия на континента и пътуват през април, май, септември и октомври. По-спокойни и прохладни дестинации извън най-натоварените месеци за туризма изглежда са все по-предпочитани от европейците за лятната им ваканция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още