IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е изнесъл велосипеди за 1,1 млрд. евро през миналата година

Вносът на съюза на неелектрически велосипеди идва основно от Камбоджа, а на електрически - от Тайван

22:48 | 02.06.23 г.
Снимка: Allison Dinner/Bloomberg
Снимка: Allison Dinner/Bloomberg

През 2022 г. Европейският съюз (ЕС) е изнесъл велосипеди на обща стойност 1,1 млрд. евро (както електрически, така и неелектрически). Това е ръст от 22% спрямо 2021 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани по повод Световния ден на велосипеда.

Вносът е съставлявал над два пъти повече от износа с велосипеди на обща стойност 2,5 млрд. евро, или ръст от 32%. Общото увеличение на стойността на изтъргуваните велосипеди може да се дължи на повишаването на търговията с електрически такива, които обичайно са по-скъпи.

По-подробен преглед на данните за 2022 г. показва, че ЕС е изнесъл 365 хил. електрически велосипеда (+16% спрямо 2021 г.), а е внесъл 1,2 млн. (също увеличение с 16%). В същото време съюзът е изнесъл неелектрически велосипеди на обща стойност 1 млн. евро, което е спад с 31 на сто спрямо 2021 г., а вносът е възлязъл на 5,2 млн. евро, също понижение с 9%.

През миналата година Швейцария е била основната дестинация за износа на неелектрически велосипеди на ЕС с дял от 25% от гледна точка на стойността, следвана от Великобритания и САЩ.

Швейцария и Великобритания са основни дестинации и за износа на електрически велосипеди с дял от съответно 38% и 27%, следвани от САЩ и Норвегия.

През 2022 г. вносът на ЕС на неелектрически велосипеди е дошъл основно от Камбоджа (дял от 30%), Тайван, Китай, Бангладеш и Турция.

В същото време вносът на електрически велосипеди в ЕС е дошъл основно от Тайван (56% от общия внос), следван от Виетнам, Швейцария, Китай и Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още