IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виена пак е най-добрият град за живеене в света

Азиатски градове правят най-голям скок в индекса на Economist Intelligence Unit

22:40 | 22.06.23 г.
Снимка: Nina Riggio/Bloomberg
Снимка: Nina Riggio/Bloomberg

Австрийската столица Виена отново оглави класацията на най-добрите градове за живеене в света в индекса Global Liveability за 2023 г. на Economist Intelligence Unit (EIU), предава CNBC.

Успехът на Виена се дължи на „печелившата ѝ комбинация“ от стабилност, добра култура и забавления, надеждна инфраструктура, образование и здравни услуги за пример.

„Градът заема  тази позиция редовно през последните няколко години, само пандемията от COVID-19 стана причина той да отстъпи от водещото си място“, отбелязват авторите на доклада.

Копенхаген също запазва втората си позиция сред най-добрите градове за живеене в света, а австралийските градове Сидни и Мелбърн влизат в топ пет.

„Техните резултати в категорията за здравни грижи се подобряват от миналата година, когато все още бяха засегнати от COVID вълни, които подложиха на натиск здравните им системи“, пише компанията за анализи.

Годишният доклад оценява 172 града категории, които определят високото качество на живот – стабилност, здравни грижи, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Индексът нарасна миналата година и достигна 15-годишен връх, след като светът се възстанови от пандемията, отбелязва EIU. Средната оценка в индекса сега е 76,2 от 100 точки спрямо 73,2 година по-рано.

Топ 10 на най-добрите градове за живеене в света:

Виена

Копенхаген

Мелбърн

Сидни

Ванкувър

Цюрих

Калгари

Женева

Торонто

Осака и Оукланд

Според EIU градовете от Азиатско-Тихоокеанския регион са постигнали едни от най-големите ръстове в класацията тази година с осем от десетте града с най-голям скок.

Това се дължи на прехода към нормалност след пандемията, допълват авторите на класацията.

Уелингтън в Нова Зеландия се е изкачил с 35 места до 23-а позиция, а Оукланд се е изстрелял с 25 места до 10-а позиция в индекса. Миналата година вторият град пропадна в класацията, след като COVID-19 наложи блокади.

Хонконг също се е издигнал в класацията с 13 места до 61-а позиция.

Значителни подобрения в образованието и здравеопазването също се наблюдават в развиващите се икономики в Азия и Близкия изток, отбелязва EIU.

„Образованието се подобрява с връщането на децата в училище наред със значителното смекчаване на бремето върху болниците и здравните системи“, пишат авторите на доклада.

Докато в здравеопазването, образованието, инфраструктурата, културата и забавленията оценките са се подобрили през миналата година, стабилността отчита „лек спад“, пише EIU.

Причината е в гражданските безредици в много градове заради кризата с разходите за живот и увеличаването на престъпността в някои градове.

Тези от Западна Европа изпадат в класацията заради нарасналите случаи на стачки на служителите. Тези градове не успяват да повторят успехите на тези в Азия и Близкия изток, отбелязва EIU.

Например, Франкфурт в Германия и Амстердам в Нидерландия изпадат от топ десет. „Очакваме надигналият се гняв да се успокои скоро“, пишат авторите на доклада.

„Все още високите цени на суровините в света, продължаващото нарушаване на веригите за доставка, високите цени на храните и слабостта на валутите спрямо американския долар в някои страни ще продължат да подхранват недоволството през 2023 г.“, допълват те.

Разкъсваният от война сирийски град Дамаск продължава да е най-лошият град за живеене в света без подобрение в оценката.

Войната в Украйна също засяга качеството на живот в много европейски градове, включително в украинската столица Киев.

Градът се върна в класацията тази година, след като беше изключен през 2022 г. заради нашествието на Русия. Но оценката му е намаляла с почти шест процентни пункта от 2021 г. заради „щетите, които войната нанася на стабилността, инфраструктурата и общото му качество на живот“.

Сега той е един от десетте най-лоши градове за живеене в света“, пишат авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още