IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hasbro продава филмовото и телевизионно студио EOne на Lions Gate

Компанията за играчки отчете приходи, които надминаха очакванията на Wall Street

15:50 | 03.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Lions Gate Entertainment ще придобие филмовото и телевизионно студио EOne от производителя на играчки Hasbro за 375 млн. долара, като ще плати в брой и ще поеме и заеми, пише Bloomberg.

Hasbro ще използва постъпленията от сделката, оценена на 500 млн. долара със заемите, за да плати собствения си дълг, обяви компанията. Най-големият американски производител на играчки отделно отчете приходи от 1,21 млрд. долара за второто тримесечие, които надминаха очакванията на Wall Street. Цената на акциите нарасна с 2,6% преди началото на борсовата търговия днес.

С покупката базираната в Санта Моника, Калифорния, Lions Gate се сдобива с каталог от 6500 заглавия, както и с правата за развитие на филм за Monopoly. В каталога попадат риалити предавания като „Голи и уплашени”, както и дистрибуционното звено на популярни сериали като „Живите мъртви”.

Hasbro, която получи популярния детски франчайз Peppa Pig, когато придоби студиото през 2019 г. за 4 млрд. долара, продава подразделението EOne, защото не го смята за ключово за своята стратегия. През 2021 г. производителят на играчки продаде музикалния бизнес на EOne на Blackstone за 385 млн. долара.

Главният изпълнителен директор на Hasbro Крис Кокс посочва, че продажбата ще позволи на компанията „да се фокусира върху основната си експертиза при играчките и игрите“.

Споразумението е одобрено от бордовете и на двете компании и се очаква да бъде завършено до края на годината, като първо трябва да получи зелена светлина от регулаторите. Случващото се обаче ще забави планираното от Lions Gate отделяне на бизнеса ѝ Starz TV след целта за септември за по-късен момент тази година, така че да може да се съобрази с действията на регулаторите, твърдят източници на Bloomberg, запознати със сделката.

EOne генерира 829 млн. долара приходи миналата година, или около 14% от общите приходи на Hasbro. Бизнесът беше създаден от сливането на няколко музикални дистрибутора и се разшири в Холивуд след 2000 г.

Франчайз сегментът на Hasbro, който е най-големият двигател на приходите от продажби на компанията и сега включва Peppa Pig и други марки като Dungeon & Dragons, записа 5% спад на нетните приходи през второто тримесечие спрямо година по-рано до 788,4 млн. долара.

Компанията очаква приходите ѝ да спаднат с 3-6% тази година, до голяма степен заради сегмента за развлечения, докато коригираната печалба ще е „приблизително равна“ на тази от 2022 г.

Миналата седмица конкурентът Mattel отчете приходи и печалба, които надминаха очакванията на анализаторите, след като запасите от непродадени продукти при търговците на дребно се свиха. Mattel очаква ръст на приходите от продажбите на Barbie през останалата част на годината, благодарение на хитовия филм на Грета Геруиг, който е базиран на популярната кукла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още