IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Virgin Galactic на Ричард Брансън е извела трима космически туристи на суборбитален полет

Това е четвърти суборбитален полет на компанията за четири месеца

11:41 | 09.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
VSS Unity на Virgin Galactic, космически самолет с ракетен двигател, по време на първия му полет. Снимка: EPA/VIRGIN GALACTIC
VSS Unity на Virgin Galactic, космически самолет с ракетен двигател, по време на първия му полет. Снимка: EPA/VIRGIN GALACTIC

Американската компания Virgin Galactic на британския милиардер Ричард Брансън изведе трима космически туристи на суборбитален полет, съобщи АФП. 

Американският предприемач Кен Бакстър, роденият в Република Южна Африка Тимъти Наш и британският инженер Ейдриън Рейнард достигнаха до ръба на космоса с апарата Unity. С тях пътува и астронавтката Бет Моузес.

Тримата туристи са сред първите, купили билети за суборбитален полет от Virgin Galactic.

Това е четвърти суборбитален полет на компанията за четири месеца. Те се осъществяват с помощта на гигантски самолет-носител, който излетя в петък от базата Spaceport в щата Ню Мексико. При достигане до ръба на космоса капсулата се отделя от самолета, включва двигателите си и достига височина от 85 километра, на която пътниците изпитват безтегловността в продължение на няколко минути.

Тимъти Наш е носел със себе си вкаменелости на предшественици на човека - Australopithecus sediba, живял преди почти 2 млн. години на Земята, и Homo naledi, на около 250 хил. години.

Virgin Galactic планира да удвои месечните си суборбитални полети. Компанията вече е продала 800 билети за такива пътувания - 600 в периода 2005-2014 г. на цена 250 хил. щатски долара и 200 билета след 2014 г. на цена от 450 хил. щатски долара.

БТА припомня, че на първата комерсиална мисия на Virgin Galactic бе направен експеримент с български прибор от серията "Люлин". Той е разработен по договор за сътрудничество между Института за космически изследвания и технологии на Българската академия на науките (ИКИТ-БАН) и Националния съвет за научни изследвания на Италия (CNR), Департамента по инженерство, информационни и комуникационни технологии и технологии за енергетиката и транспорта.

Дозиметърът е разположен в корпус от екструдиран алуминий с размери 66 на 56 на 26 милиметра. Теглото му, включително батериите, е 98 грама. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
белият свят строи космически кораби за туризъм и наука , а северна нигерия и северна корея ракети за унищожение на човечеството ... ценности сър ... !! ... за любителите , dream chase е готова и в момента се тества в съоръженията за термчно-вакумнини тестове на НАСА ... вероятно няма да лети в края на годината , а в началото на следващата , щото ракетата vulkan се е забавила малко заради тестове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още