IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият син диамант в света и огърлицата на Одри Хепбърн отиват на търг

Аукционна къща Christie's предлага и Rolex-а на Марлон Брандо

19:08 | 02.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Най-големият син диамант в света ще бъде предложен на търг от аукционна къща Christie's и може да достигне цена от 50 млн. щатски долара, съобщава Ройтерс. Търгът за редки бижута ще се проведе на 7 ноември в Женева.

Известен като Bleu Royal, яркият син диамант, който е инкрустиран в пръстен, е сред най-редките камъни, откривани досега.

„Онова, което прави Bleu Royal толкова рядък и специален, е неговият размер“, казва Рахул Кадакия, международен мениджър на бижутерията на Christie's. 17,6-каратовият камък има естествен много наситен цвят, допълва той. 

През 2016 г. аукционната къща продаде за 57 млн. щатски долара друг рядък син диамант – 14,6 каратовият камък Oppenheimer Blue („Синьото на Опенхаймер“, на името на собственика си – търговеца на диаманти Филип Опенхаймер).

„Надяваме се, че ще бие "Опенхаймер“, казва Кадакия за Blue Royal. Той споделя, че камъкът е представян по целия свят и колекционери отвсякъде проявяват интерес към него.

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

На отделен от този аукцион Christie's предлага на търг, който ще се проведе между 3 и 16 ноември, перлената огърлица, която холивудската звезда Одри Хепбърн носи във финалната сцена на филма „Римска ваканция“ от 1953 г. Поставена ѝ е цена между 20 хил. и 30 хил. щатски долара.

„Всеки може да бъде Одри Хепбърн“, казва Кадакия.

Аукционерът ще предложи на търг и часовника Rolex, носен от актьора Марлон Брандо във филма „Апокалипсис сега“ от 1979 г. На гърба на часовника Брандо е гравирал подписа си, за да си гарантира, че няма да му бъде взет по погрешка от друг по време на снимките.

Преди две години артикулът е продаден на търг за два млн. швейцарски франка (2,2 млн. щатски долара). Днес се оценява на между 1 и 2 млн. швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още