IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Европейската култура" и "Реки и птици" се конкурират за облика на новите евробанкноти

Управителният съвет на ЕЦБ е решил да създаде консултативна група, която да предложи мотиви за избраните теми до края на 2024 г.

16:14 | 30.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

"Европейската култура" и "Реки и птици" бяха избраните теми, измежду които ще се решава коя да бъде представена върху бъдещите евробанкноти, реши Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи институцията на своята интернет страница.

Решението взема предвид резултатите от проучвания, проведени през лятото на 2023 г., публикувани в доклад днес, за да може европейската общественост да изрази предпочитанията си от седем предложени теми теми.

В проучването, поръчано от ЕЦБ, "Европейската култура" е получила най-много гласове (21 на сто) сред гражданите на еврозоната, следвана от "Реките: водите на живота в Европа" (18 на сто) и "Птиците: свободни, издръжливи, вдъхновяващи" (17 на сто). Проучването обхваща представителна извадка от 23 377 европейци.

ЕЦБ проведе същото проучване онлайн през юли и август 2023 г., като привлече рекорден брой от над 365 хил. отговора от европейци, припомня БТА. Резултатите допълват констатациите от представителното проучване. Бяха предпочетени същите три теми, макар и в различен ред. И в двете проучвания другите четири избрани теми бяха класирани значително по-ниско.

За да отрази предпочитанията на обществеността възможно най-широко, Управителният съвет даде своето одобрение за комбиниране на "Реките: водите на живота в Европа" и "Птиците: свободни, устойчиви, вдъхновяващи" в една тема, свързана с природата.

"Много сме щастливи от мащабното участие в нашето онлайн проучване", каза председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. "И двете избрани теми споделят обща нишка за свързване на Европа и европейците и това е в съответствие с целта ни да направим банкнотите по-свързани с хора от всички възрасти и произход".

Управителният съвет реши да създаде консултативна група, която да предложи мотиви за избраните теми до края на 2024 г., като след това ще се проведе конкурс за дизайн на новите банкноти и европейските граждани отново ще имат шанса да изразят своите предпочитания.

"Банкнотите са символ на нашето европейско единство, сега и в бъдеще. Поели сме ангажимент да гарантираме, че всеки може да избере как да плаща, било то с пари в брой или цифрови плащания", каза членът на Изпълнителния съвет Пиеро Чиполоне.

Очаква се през 2026 г. ЕЦБ да вземе решение за окончателния дизайн и кога да произведе и издаде новите банкноти. След като бъде взето решение за производство на нови банкноти, ще минат още няколко години, преди да бъдат емитирани първите купюри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още