IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път наследяването носи повече пари на милиардерите от предприемачеството

Допитване на UBS сред глобалния елит показва, че голямото прехвърляне на пари между поколенията изпреварва създаването на богатство

15:05 | 01.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новите членове сред супербогаташите в света са спечелили повечето си активи чрез наследяване, а не чрез създаване на богатство тази година. Това се случва за първи път през последните девет години, откакто швейцарската банка UBS прави допитването си сред милиардерите в света, пише Financial Times.

През 2023 г. общата сума, натрупана от 84 милиардери в света, които сами са спечелили богатството си, е достигнала 141 млрд. долара, а 151 млрд. долара са били прехвърлени към 53 наследници, сочи изследването на банката.

„Наследниците на милиардерите играят все по-видна роля. Новите милиардери, които са се появили през периода на изследването тази година, са натрупали повече богатство чрез наследяване, отколкото чрез предприемачество. Това е тема, която очакваме да виждаме все повече през идните 20-30 години, докато над 1000 милиардери прехвърлят 5,2 трлн. долара на децата си“, коментира Бенджамин Кавали, ръководител на отдела за глобално управление на богатството на стратегически клиенти в UBS.

Изследването е установило, че броят на милиардерите в света е нараснал от 2376 до 2544 за 12-те месеца до април 2023 г., като европейците, чието богатство е свързано с компании, съсредоточени върху потребителите, преживяват най-силен ръст на активите. „Голямото прехвърляне на богатство сега наистина набира инерция“, коментира Макс Кункел, главен инвестиционен директор на отдела за глобално семейно и институционално богатство в UBS.

Но той допълва, че резултатите от допитването показват също относително забавяне в създаването на богатство. „Това означава, че е по-трудно да се създава богатство в среда на високи лихви и геополитическа и икономическа несигурност“, отбелязва Кункел.

Данните са публикувани в момент, когато „голямото прехвърляне на богатство“ – от застаряващи бейби бумъри и представители на поколението X към хора от поколението Y и още по-млади, продължава. Компанията за анализи Cerulli Associates счита, че около 73 трлн. долара ще бъдат наследени до 2045 г. само в САЩ.

Изследването на UBS е установило още, че 62% от милиардерите са посочили „геополитиката“ като най-голямото си притеснение за бизнеса, след инфлацията и възможността за рецесия в САЩ. Но Кункел отбелязва, че първото и второто поколение милиардери са имали различни страхове за перспективите, като първото поколение богаташи е по-съсредоточено върху възможна рецесия в САЩ и други непосредствени заплахи.

Друга поколенческа разлика се проявява при предпочитаните класове активи от милиардерите. По-старите инвеститори е по-вероятно да планират разширяване на гамата си от инвестиции към инструменти с фиксирана доходност и частни кредити, а по-младите инвеститори са останали по-ентусиазирани към акции на публични и частни компании.

„Сред по-възрастните инвеститори милиардери има фокус върху активите, генериращи доход, инструментите с фиксирана доходност и частните кредити. Следващото поколение мисли повече за дългосрочния риск, геополитиката и иновациите“, отбелязва Кункел.

В коментар за допитването Матю Флеминг, партньор в компанията за управление на богатството Stonehage Fleming в Лондон, казва: „Възможно е периодът на голямо създаване на богатство да е приключил“.

Той допълва, че изследване на компанията му сред собствените ѝ клиенти е стигнало до сходни с UBS резултати. Геополитиката е в основата на инвестиционните решения на хората с ултрависоко нетно богатство, а по-младите елити е по-вероятно от родителите им да обмислят въздействието на активите им върху обществото.

„Добре е, че този път отговорни пазители създават голямо богатство. От ключово значение е да се гарантира, че следващото поколение е добре подготвено да се справи с тази отговорност“, отбелязва Флеминг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още