IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите губят интерес към първокласните бургундски вина и шампанско

Виното беше изключителна инвестиция през последните години, водена от натрупаното търсене по време на пандемията от коронавирус и издирването на алтернативни активи

20:21 | 22.12.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Пазарът на първокласни бургундски вина, винтидж реколти шампанско и други изискани вина се влошава тази година, тъй като по-високите лихви и забавянето на китайската икономика застигат някога процъфтяващия клас активи, пише Financial Times.

Цената на бургундско вино е спаднала с 15,7% тази година до края на ноември, според индекса Burgundy 150 на борсата за вино Liv-ex. Шампанското от най-висок клас е поевтиняло със 17,2%, а вината от долината на река Рона във Франция са загубили средно 19,4% от цената си, показват индексите на Liv-ex.

След главоломни ръстове от началото на пандемията пониженията отбелязват първия голям спад за пазара на класни вина след тригодишното разпродаване, започнало през 2011 г.

„Не вярвам, че [ситуацията] може да бъде подсладена – това беше много предизвикателна година“ за пазара, каза Антъни Максуел, главен търговски директор на Liv-ex.

Виното беше изключителна инвестиция през последните години, водена от натрупаното търсене по време на пандемията от коронавирус и издирването на алтернативни активи, след като основните финансови пазари се сринаха миналата година.

Цените се повишиха с 39% от началото на 2020 г. до края на миналата година, показва бенчмарк индексът на Liv-ex, и дори надминаха световните акции по време на бичия пазар на акции през 2021 г.

Недостиг на най-добрите реколти също предизвика бърза покупка на дефицитни вина. Реколтата от 2021 г. в Бургундия беше тежко засегната от климатичните промени, алошата реколта в Шампан същата година накара много къщи да се придържат към по-стари бутилки. Това помогна на по-стари реколти шампанско да се насладят на най-големия си годишен ръст в историята през 2021 г., скачайки с 41%, и да отбележат още големи печалби миналата година.

Но средата за пазара се промени драстично през 2023 г. и инвеститорите в много от преди най-добрите вина сега са с махмурлук.

Някои видове бургундски вина са поевтинели с 29%, а други френски видове – с между 15% 22%.

„Със сигурност имаше части от пазара, които бяха много разпенени“ в края на миналата година, казва Том Гиринг, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Cult Wines. „Вината, които поскъпнаха най-много през последните три и пет години, са поевтинели най-силно“ тази година.

Върху цените тежи рязкото покачване на глобалните лихвени проценти през последните две години, което засегна силно много класове активи. За много инвеститори това означава, че сега имат възможността да вложат пари в банката и да печелят 5 или повече процента лихва – близо до възвръщаемостта от около 7%, която виното традиционно осигурява средно в дългосрочен план.

„Лихвените проценти карат хората да се замислят“, казва Матю О’Конъл, ръководител на инвестициите в търговеца на вино Bordeaux Index. „Това е най-тихият пазар, който съм виждал. Цените се понижават”.

Китайските и други азиатски купувачи, които стимулираха търсенето на бургундско вино през последните години, също се оттеглят, тъй като икономиката на Китай не успя да се възстанови силно след премахването на строгите блокади заради коронавируса.

„Хората се надяваха, че... отварянето на Китай ще доведе до завръщане на тази област [на търсене], но това не се материализира“, казва Максуел от Liv-ex.

Все още обаче има случайни възможности за печелене на пари, например в някои италиански вина, които не се радваха на същия скок в цените като шампанското и бургундското вино през последните години и се представят по-добре тази година.

Грегъри Суортбърг, главен изпълнителен директор на базираната в Лондон компания за инвестиции в вино Cru Wine, купува Roagna, Barolo, Pira Vecchie Viti 2016 за своите клиенти през юни и печели след скок в цената, подпомогнат от много ниските нива на производство и високите оценки от критиците.

Растат очакванията, че глобалните централни банки ще намалят лихвите през следващата година, което би трябвало да помогне на пазара на вино, и мнозина в индустрията, като О’Конъл от Bordeaux Index, вярват, че цените са близо до стабилизиране. Въпреки това някои смятат, че може да отнеме време, за да се върнат купувачите върнат след болезнения спад на цените тази година.

„Не вярваме, че цените все още са достигнали дъното“, каза Максуел от Liv-ex. „Определено през следващата година ценовият натиск ще остане. Не съм сигурен, че купувачите се чувстват достатъчно уверени, за да влязат отново на пазара“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още