IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордо е изправен пред все по-несигурно бъдеще в производството на вино

Френското правителство плаща компенсации на винопроизводители, изкореняващи лозята си

08:34 | 29.08.23 г.
Снимка: Jens Kalaene/picture alliance via Getty Images
Снимка: Jens Kalaene/picture alliance via Getty Images

„Стана много трудно“. Тези думи на производител на вино в Бордо подчертават огромното предизвикателство пред известния френски регион, докато преминава през сериозна трансформация, пише CNBC.

Екстремното време и променящите се потребителски навици удрят винопроизводителите тежко и поддържането на винарните отворени за някои вече не е възможно. Вместо това някои изкореняват лозя и търсят държавни компенсации.

„През следващите пет години ще видим много по-малко лозя в Бордо“, казва Силви Курсел, агроном и енолог в Château Thieuley.

Според данни на местните власти между началото на юни и юли тази година е имало 584 искания за компенсации от винопроизводители, които искат или изцяло да прекратят производството си, или да диверсифицират употребата на земята си. Общо това се равнява на почти 5 хил. хектара лозя, които може да променят предназначението си. Производителите имаха срок до средата на юли да поискат подкрепа.

„Климатичните промени може да ускорят това“, казва Курсел, добавяйки, че през последните години винопроизводителите е трябвало да се борят с градушки, измръзвания и суши, които значително са повлияли на реколтата.

Според нея занапред най-голямото предизвикателство ще бъде достъпът до вода – една от най-важните съставки за производство на вино.

Предизвикателствата обаче преминават отвъд климатичните промени. Исторически погледнато, в Бордо фокусът е върху производството на червено вино, но потребителите все повече предпочитат бира или по-леки вина. Доказателства за това е бумът в броя на активните пивоварни във Франция. Те са се увеличили от 322 през 2009 г. до 2500 през 2021 г., показват данни на Statista.

Освен това данни на френският институт OFDT сочат, че продажбите на вино са се свили с над една трета между 2000 и 2020 г. През същия период има увеличение от 7% на продажбите на бира.

Франция освен това продава много по-малко вино в чужбина. Европейската държава доминира в търговията на вино в цял свят, заедно с Испания и Италия. Но през 2022 г. Франция отчита спад на износа от 5% спрямо предишната година, посочва Международната организация по лозата и виното (OMW).

Германските вина се увеличават

Лошите новини на едно място може да се превърнат в добри на друго. Ернст Бюшер, специалист комуникации в Германския институт по виното (DWI), казва, че германските вина преминават през много различна тенденция.

„Много сме щастливи“, казва той. „Досега за германските вина предимството от по-високите температури е по-голямо от негативните страни на екстремното време“, добавя той.

Лозята в северна Германия също трябва да се борят с епизодични измръзвания – което затруднява узряването на пъпки и млади издънки – но регионът отчита и по-високи температури. Бюшер казва, че сегашните температури от около 35-36 градуса по Целзий са необичайни по исторически стандарти.

Според Международната организация по лозата и виното Германия е единствената страна от Европейския съюз, която отчита ръст в производството на вино миналата година. Общо производство е скочило с 6% спрямо предишната година „заради сухия и горещ вегетационен сезон, който бе от полза за лозята“.

Великобритания също се оказва в подобна на Германия позиция. Хектарите с лозя са нараснали над 4 пъти от 2000 г. насам, посочва WineGB. През 2021 г. продажбите на вино са се увеличили с 31% годишно до 9,3 млн. бутилки. Повечето от тях са били с пенливо вино.

Обемът на производство на вино във Великобритания се изстрелва нагоре през 2018 г., показва данни на Statista. Макар че нивата оттогава насам са се понижили, те все още са много над производствените данни, отчетени преди тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още