IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна и Латинска Америка повлякоха надолу печалбата на Diageo

Компанията очаква по-добри резултати през второто полугодие

11:47 | 30.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският производител на алкохолни напитки Diageo отчете спад на печалбата си, тъй като търсенето на скъпи спиртни напитки в Северна и Южна Америка е намаляло, пише Bloomberg.

Коригираната оперативна печалба се е понижила с 5,4% на органична база до 3,5 млрд. долара, обяви компанията. Средната прогноза на анализаторите беше за 4,1 млрд. долара.

Латинска Америка е най-слабо представилият се регион – приходите от него са се свили с 23%, докато приходите от продажби в Северна Америка са спаднали с 1,5%. Търсенето в САЩ намалява след края на спестяванията от епохата на Covid и правителствените стимули. Diageo твърди, че е загубила пазарен дял там на фона на ценовата конкуренция, особено при уискито и текилата.

„Не сме доволни от тези резултати, а аз лично няма да спра, докато не накарам бизнеса да работи при пълния си потенциал“, коментира главният изпълнителен директор Дебра Крю пред репортери.

Миналата година Крю назначи Сали Граймс на новосъздадената позиция главен изпълнителен директор за Северна Америка в опит да се справи с недостига на доставките и забавянето на търсенето, което свива пазарния дял.

Латинска Америка и Карибският регион носят около една десета от приходите от продажби. Като се изключи този регион, показателят е нараснал с 2,5 на сто.

Diageo твърди, че очаква по-добро второ полугодие, като печалбата ще се свие по-малко, отколкото през първата половина на годината.

Компанията запази своята средносрочна прогноза за растеж на органичните приходи от продажби с между 5 и 7%, като смята, че оперативната печалба ще расте със същия темп. Diageo заяви, че ще постигне напредък към тази цел през годината до юни 2025 г.

Същевременно компанията обяви, че е спряла продажбите си на няколко пазара, включително в Ливан, заради войната в Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още