IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как китайските мита вгорчиха развитието на австралийската винена индустрия

През 2020 г. Китай наложи мито от 169% върху австралийското вино, обвинявайки производителите от страната, че правят дъмпинг на продуктите си в Китай

16:57 | 10.02.24 г. 2
Снимка: Martin Berry/Loop Images/Universal Images Group via Getty Images
Снимка: Martin Berry/Loop Images/Universal Images Group via Getty Images

Премиум луксозни марки като Apple, LVMH и напоследък австралийските вина бяха големите победители от нарастващата търговия между Китай и Запада, пише Wall Street Journal.

Когато нещата се влошат обаче, те могат да бъдат и особено уязвими. Жалкото състояние на преди процъфтяващия бизнес на Австралия с износ на вино е аргумент в тази полза – и предупреждение какво може да се случи, ако напрежението между Китай и Запада се активизира отново.

През 2020 г. Китай наложи мито от 169% върху австралийското вино, обвинявайки производителите от страната, че правят дъмпинг на продуктите си в Китай, т.е. продават на по-ниски от нормалните цени. Мярката обаче бе наложена малко след като Австралия призова за международно разследване на произхода на Covid-19. Китай освен това наложи ограничения върху други австралийски стоки, включително ечемик и въглища.

Резултатите бяха драматични: износът на австралийско вино към континентален Китай се срина с 99% през 2023 г. спрямо 2019 г. Китай бе най-голямата дестинация на Австралия за вино през 2019 г., формирайки близо 40% от износа. Китайските потребители се насочваха и към по-луксозни вина в сравнение с други топ пазари като САЩ и Великобритания. Общият износ на австралийско вино по стойност се е сринал с 35% спрямо 2019 г.

Част от виното, предназначено за китайските потребители, вероятно е било пренасочено през Хонконг. Износът на австралийско вино към китайския полуавтономен град почти се е утроил през същия период. Но това далеч не е достатъчно, за да се компенсира спада в директните доставки към континентален Китай.

Един от уроците е, че търговските ограничения върху потребителски стоки като виното – особено луксозното, което изисква големи инвестиции в продажбите и маркетинга, за да се изгради разпознаваемост на бранда – често страда особено силно при търговски спорове.

Суровините като ечемик и въглища могат да бъдат пренасочени към други страни по-лесно. Австралия например е доставила повече въглища на Индия и Япония, откакто Китай наложи неофициалната забрана през 2020 г. Процесът не беше безболезнен, но смекчи удара. Общият обем на износа на въглища от Австралия се е свил с 14% от 2019 до 2022 г., преди Китай отново да започне да купува в началото на 2023 г. - със сигурност значителен удар, но предвид факта, че Китай е най-големият потребител на света, по-малък, отколкото човек би очаквал.

По подобен начин Австралия откри нови дестинации за ечемика си – включително Саудитска Арабия и други страни от Близкия изток, след като Китай наложи тежки мита през 2020 г.

Австралийските винопроизводители не са такива късметлии. Accolade Wines, която притежава брандове в средния ценови клас, е обременена от дългове заради спада на продажбите. Миналата седмица производителят, който е втори по големина в Австралия, обяви, че ще бъде купен от консорциум, воден от компанията за частни инвестиции Bain Capital.

Акциите на пазарния лидер Treasury Wine Estates са поевтинели с 40% спрямо пика си от 2019 г. А приходите му за фискалната година до края на юни 2023 г. е с 14% по нивата четири години по-рано.

Компанията се опитва да се диверсифицира чрез чуждестранни придобивания. Тя купи калифорнийски винопроизводител през 2021 г., както и друга американски винарна преди няколко седмици. И двата бранда са насочени към по-заможните ценители на виното в САЩ, но купуването на конкуренти е по-труден начин за диверсификация, отколкото просто да изпратите продукта си на нови пазари.

Нещата напоследък се подобряват. Докато отношенията между Австралия и Китай започва да се размразяват, преразглеждане на митата върху виното е на масата. Китай премахна митата върху ечемика и възобнови вноса на австралийски въглища.

По-стабилните отношения между Китай и западните демокрации обаче както могат да продължат, така и не. Ако търговското напрежение отново се задълбочи, миннодобивните компании и земеделците ще намерят начини да се справят. Доставчиците на луксозни чанти, винени реколти и подобни може да нямат този късмет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 10.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
*Как китайските мита вгорчиха развитието на австралийската винена индустрия* - Те китайците добре, че отмениха ембаргото върху австралийския ккюммурр, че работата на озитата беше съвсем за мустака. Няма как и буя до края и душата в рая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
wart
преди 2 месеца
Зад всичко това стои Световнотo зло наречено Америка те същите които сега унищожиха икономиката на Европа .Под техният натиск тези страни са принудени да въвеждат санкции които се връщат като бумеранг на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още