IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Иванов: Човечеството трябва да намери начини да преодолее поляризацията

Интернет е успехът и демонът на днешното общество, посочи авторът на книгата "Хроника на болката"

17:30 | 11.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Повече от всичко на човечеството му трябва умереност и да намери начини да преодолее поляризацията и пропастта между хората. Създадохме Интернет – колосална мрежа от информация, която трябваше да се превърне в едно пулсиращо обществено съзнание и да ни помогне да направим следващата крачка в еволюцията си като вид. Това до голяма степен се случи, но интернет успя да се превърне и в нашето чудовище, нашия демон, и ни вкара в дезинформационни балони, създаде колосална вселена от конспиративни теории. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Иво Иванов, журналист и писател.

Той се надява, че ще спре повтарянето на грешките с войните от 20-и век и ще се преодолее късогледството за климатичните промени. Според него щастието и болката са две страни на една и съща монета. „Те не могат да съществуват едно без друго“, каза Иванов по повод новата си книга "Хроника на болката", събрала вдъхновяващите истории на различни хора.

"Това са истории, които са ме терзаели през последните шест години. Имахме много поводи за отчаяние, имаше много мрак, имаше и продължава да има войни, инфлация, поляризация, диктатури, популизъм – този общ глобален фон се отрази и на мен. Но тези истории ми дават и повод за оптимизъм", коментира Иванов.

По думите му войните през 20-и век трябва да ни научат да не повтаряме грешките. Журналистът напомни, че „до някаква степен“ светът се бе отдръпнал от "барутното буре" в началото на века и изрази надежда това да не е диагнозата на 21-и век.

Запитан за междинните избори в САЩ, Иванов каза, че намира причина за оптимизъм в това, че крайните кандидати и на двете партии изглежда не са намерили голяма подкрепа сред избирателите. Очакваната голяма победа на републиканците не се случи, което за Иванов е индикатор, че "нещата са напът да намерят своята корекция и някаква форма на баланс в политиката".

"Ние сме в състояние на студена гражданска война от няколко години. Това е много неприятно, тъй като американското население е въоръжено до зъби. Интернет амплифицира това напрежение и започнахме да стигаме до крайности. Надявам се тези избори да са началото на нещо положително и откриване на някакво равновесие", посочи той.

Иванов сподели, че в момента се занимава с художествена литература, работи по своя пиеса и биографията на български баскетболист.

Диагноза ли е войната в съвременния свят? Кой може да помогне на човечеството да излезе от лабиринта, в който се лута?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още