IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Тотев: Цената на хартията държи цените на книгите високи въпреки по-ниския ДДС

Защо се увеличава броят на издадените книги, но намалява тиражът, коментира собственикът на издателска къща "Персей"

15:25 | 12.12.22 г.

Първоначалното намаление на ДДС за книгите на 9% преди две години доведе до поевтиняване на коричната цена, но този ефект много бързо изчезна заради над двойното поскъпване на хартията. Още преди войната в Украйна вносът от Финландия - основния доставчик на България, беше нарушен, като на моменти има и недостиг. Това каза Пламен Тотев, собственик на издателска къща "Персей", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Войната наруши директния път за доставка – оказа се рисков, защото трябва да се мине или през Русия, или през Украйна и Прибалтийските страни. Тази тенденция се получи още от края на лятото на 2021 г. – повече от половин година, преди да усетим инфлацията. Издателите не можехме да не се съобразим с тази причина и да не увеличим цената на книгите... Към днешна дата хартията е поскъпнала повече от 100% от втората половина на 2021 г., сега през октомври-ноември имаше ново 20% поскъпване", обясни Тотев.

Според него решението на бюджетната комисия в парламента да остави за постоянно 9% ДДС при продажбата на книги се приветства от издателите, тъй като данъчната ставка в България е била една от най-високите в световен мащаб.

"Ние работим за отмяна на ДДС върху книгите – това би трябвало да е национална кауза за всеки българин. Това не е просто бизнес с продажба на книги, става дума за насърчаване на четенето и грамотността на населението. Достатъчно е да влезете в социалните мрежи и нагледно да видите каква е грамотността на потребителите им, което е свързано и с намаляването на четенето."

По думите му, въпреки че се увеличава броят на издадените книги в България, това се съпътства от намаляващ тираж. Тотев посочи, че с редки изключения, за успешна се счита книга с тираж от 1000-1500 бройки, докато преди десетилетия е имало тиражи от над 100 хиляди.

Издателят смята, че високите цени, които от 2020 г. са се повишили с около 25%, са една от пречките за покупка от потребителите, особено при влошени икономически условия. Тотев потвърди, че интернет и социалните мрежи също "крадат" от вниманието на съвременния човек.

Каква беше 2022 година за българските книгоиздатели? Увеличи ли се търсенето на български автори? Кои са най-търсените книги през тази година? Кое е най-голямото перо от разходите на издателите? Има ли повишение при авторските права, превода, художественото оформление? Какви са маржовете на печалба? Защо в България са минимални помощите за книгоиздаване от държавата в сравнение с други европейски страни? Как се променят предпочитанията на българските читатели през годините може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още