IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Алексиева: Социалните мрежи изместват книгите, домашните библиотеки намаляват

Не се изпълнява стандартът за библиотечно и информационно обслужване, предупреди председателят на Асоциация "Българска книга"

12:48 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор

От известно време книгите се конкурират с телевизията, социалните мрежи. За радост, четенето остава в топ 5 на предпочитаните начини за прекарване на свободното време, но ако трябва да бъдем честни – тенденциите в България са доста негативни. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи председателят на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева по повод националното изследване на нагласите на читателите на Асоциация "Българска книга" и "Алфа рисърч".

„Време е да предприемем активни действия да променим тези тенденции и нагласи, защото те не се виждат само в това проучване, което показва, че нивата на четене спадат", каза тя по повод констатация на изследването, което показва, че 20% от българите не са прочели нито една книга за последната година, а най-малко четат хората между 15 и 30-годишна възраст.

По думите ѝ това се потвърждава и в изследванията, които показват, че грамотността пада.

"Домашните библиотеки намаляват, делът на българите, които продължават да запазват нивата си на четене, са между 40 и 60 години. Те често живеят в най-големите градове. Това са социално активни хора и това показва, че и те имат достъп до книги. Изключително важно е в малките населени места да има библиотеки. Ние от доста години се борим, заедно с Българска библиотечна информационна асоциация, за повишаване и изпълняване стандарта за библиотечно и информационно обслужване", коментира Десислава Алексиева.

Тя е убедена, че четенето е както за малките бебета, така и за възрастните хора. Председателят на Асоциация "Българска книга" настоява да има политика, да има закон за книгата и подчерта, че ДДС върху книгите продължава да е временна мярка.

Какъв пример дава Норвегия с финансиране на библиотеките? Какво трябва да съдържа задължителният списък за четене на учениците и има ли нужда от осъвременяване на учебните програми? Училището ли е място, където трябва да се насърчава четенето, а библиотеките в тях да са място за образование? Убедихме ли се, че „мишката няма да изяде книжката“ в дигитализацията на книгите?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още