IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седемте вечни книги за инвестиции, които трябва да прочетете

Вече нямате нужда от сложни и често твърде сухи учебници, с които да опознаете дадена сфера. Сега това може да се случи по-лесно и по-приятно

12:48 | 25.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Четенето може да е забавно, но също така и полезно. А защо не и двете? Вече нямате нужда от сложни и често твърде сухи учебници, с които да опознаете дадена сфера. Сега това може да се случи лесно и приятно, благодарение на заглавията, които ще намерите по-долу.  

№1 - Започваме с автор, който предизвика интереса на българите към борбата с финансовата неграмотност. Умни пари на финансовия консултант, предприемач и инвеститор Стойне Василев излезе само преди няколко години, но бързо се превърна в задължително четиво за всеки, който иска да повиши своята финансова култура. Сигурно се чудите защо ви препоръчваме книга, която е по-тясно свързана с личните финанси, отколкото с инвестициите? Защото, за да инвестирате мъдро и успешно, вие трябва да вкарате собствения си бюджет в ред и да постигнете така желаната финансова независимост. Тази книга може да се чете повече от веднъж, защото всеки път ще научавате нещо ново от нея. 

№2 - Невъзможно е да говорим за пари и да не включим Богат татко, беден татко (1997 г.) на Робърт Кийосаки. Със своята книга авторът смело разбива редица стереотипи, свързани с парите и показва, че високите доходи не водят непременно до богатство. Заглавието вече над 20 години остава книга номер едно по финансова грамотност, което е достатъчна причина да ѝ обърнете внимание. Няма да ви разкриваме сюжета, за да оставим насладата от прочитането ѝ пълна.

№3 - “Антикрехкост – как да извлечем полза от хаоса” на Насим Талеб е книга, която говори за житейските истини и самозаблуди, които по една или друга причина хората не искат да признаят. Терминът “антикрехкост” е неологизъм, противоположност на крехкостта, по-силен от устойчивостта. Четейки тази книга, не бива да забравяте, че Насим Талеб е преди всичко философ и чак след това икономист. Основната идея на автора, е, че ние, хората, не можем и не бива да предвиждаме нищо. Особено в икономиката. Тази книга няма да ви даде универсална рецепта за успех. Тя ще ви даде много повече от това - хляб за размисъл. Ще ви накара да се чудите и да задавате въпроси. 

№4 - “Не можеш да забогатееш, ако не познаваш правилата!”Това е била водещата мисъл на Джордж С. Клейсън при написването на Най-богатият човек във Вавилон преди почти един век. Погрешно е схващането, че вавилонските притчи са остарели. Принципите, по които парите работят, са универсални и непреходни и именно това прави книгата толкова актуални и днес. Историите за лихвари, търговци, бедни и богати ще са от полза и на съвременните инвеститори, които търсят сигурен начин за контрол и увеличаване на собствените си пари. 

№5 - Мисли и забогатявай на Наполеон Хил още с излизането си се превръща в една от най-великите за времето си книги. Но не само. До днес са продадени над петдесет милиона екземпляра, а все повече хора приемат написаното в нея като двигателна сила, за да просперират. Книгата е написана през далечната 1937 г., но е адаптирана към финансовите нужди и познания на съвременния човек. 

№6 -  Инвестициите най-често са свързани с работа в екип. За тази цел е важно да знаете как да ръководим хората, на които разчитате и как да ги накарате да са всеотдайни в своята работа. Лидерството е изкуство, а по-добър “творец” в тази сфера от Саймън Синек едва ли има.  Започни със защо, Безкрайната играи Лидерите винаги обядват последни- сега вече можете да ги купите в комплект, който бързо ще се превърне в ядрото на вашия успех. 

№7 - “Никога не забравяй колко важно е да живееш, да се радваш на всичко”. Завършваме с нещо, което малцина от вас може би очакват. За успеха на инвестициите определено от ключово значения са бизнес познанията и натрупания опит. Но дали това е всичко, което ви е нужно? Не съвсем. Робин Шарма е познат на повечето съвременни читатели със своя “Клуб 5 сутринта”, но днес няма да си говорим за него. Монахът, който продаде своето ферари е книга, която разказва историята на Джулиан Мантъл. Той е брилянтен адвокат, който вследствие на забързания си начин на живот и постоянния си стремеж към успех получава физически срив насред пълната съдебна зала, което от своя страна води до тотален духовен дисбаланс. Този обрат в живота му го води в дебрите на Хималаите, където се научава да живее по-спокойно, без да жертва успеха си. Преплитайки духовните практики от Изтока и желанията на съвременния човек от Запада, Робин Шарма ни дава много хляб за размисъл по пътя към хармонията и абсолютния баланс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още