IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият рубин, продаван на търг, има шанс да подобри рекорда от 30,3 млн. долара

В съобщение за продажбата от сряда аукционната къща Sotheby's описва камъка като „извънредно рядък“ и „най-ценният и значителен“ рубин, излизал на пазара

17:52 | 06.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: https://www.facebook.com/FuraGemsMining
Снимка: https://www.facebook.com/FuraGemsMining

Рубин от 55,22 карата се очаква да стане най-големият – и ако успее да се продаде за над 30,3 млн. долара и най-скъпият – камък от вида си, продаван някога на търг, съобщава CNN.

Очаква се търгът да се проведе в Ню Йорк през юни, по-малко от година след като канадската фирма Fura Gems откри скъпоценността в една от мините си в Мозамбик.

В съобщение за продажбата от сряда аукционната къща Sotheby's описва камъка като „извънредно рядък“ и „най-ценният и значителен“ рубин, излизал на пазара. Той е наречен Estrela de Fura (или звездата на Fura на официалния език в Мозамбик, португалския) и се очаква да събере повече от 30 млн. долара, отбелязват от аукционната къща.

И въпреки че рекордите за продажба на скъпоценни камъни обикновено се държат от диаманти, особено такива с цвят, рубините също се смятат за едни от най-редките и най-ценни скъпоценни камъни. Досегашният рекорд за продаден на търг рубин се държи от Sunrise Ruby, 25,59-каратов камък, открит в Мианмар, който събра 30,3 млн. долара на търг в Женева през 2015 г.

Estrela de Fura е изрязан от необработен камък, който предизвика фурор, когато бе открит от миньори миналия юли. Първоначално камъкът тежи 101 карата – почти двойно на сегашните си размери, и е най-големият рубин с качество на скъпоценен камък, откриван някога.

Впоследствие камъкът е оформен в симетрична форма и полиран, като така се премахват някои несъвършенства от него и се подчертава цветът и блясъка на камъните, преди да бъдат пуснати на пазара.

В позиция главният изпълнителен директор на Fura Gems Дев Шети посочва, че „почти не е чувано“ за камъни с такива размери и качество.

Въпреки че рубините са открити за първи път в Мозамбик преди няколко десетилетия, по-значителна индустрия на добив се оформя едва след 2009 г., когато големи находища на камъни са открити край северния град Монтепуес. Мозамбик сега е една от най-продуктивните страни, добиващи рубини.

Sotheby's описва Estrela de Fura като притежаваща „изключителна яснота“ и тъмен червен цвят, известен като „гълъбова кръв“ – оттенък, който обикновено се свързва с много търсените бирмански рубини (Бирма е предишното име на Мианмар, бел. ред.).

Ръководителят на звеното за бижута на аукционната къща за Северна и Южна Америка Куиг Брюнинг заяви в позиция, че рубинът може да помогне на африканските камъни да се конкурират и дори да задминат тези от Мианмар.

Рубинът ще участва в търга на Sotheby's „Magnificent Jewels“, чийто хедлайнер ще бъде впечатляващият 10,57-каратов диамант The Eternal Pink, който се очаква да събере поне 35 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още