IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Жена с часовник“ от Пикасо беше продадена на търг за близо 140 млн. долара

Това е втората най-скъпа картина на испанския художник, закупена на аукцион

18:14 | 09.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/ EPA
Снимка: БГНЕС/ EPA

Картината на Пабло Пикасо „Жена с часовник“ (Femme à la montre) беше продадена на търг в Ню Йорк за близо 140 млн. долара, съобщава Ройтерс. Творбата, нарисувана през 1932 г., е продадена на аукцион на Sotheby's, и е най-ценното произведение на изкуството, придобито на търг тази година.  

Картината е била част от колекцията на покойната Емили Фишър Ландау, оценена на около 400 млн. долара.

Сумата, платена за „Жена с часовник“, я превръща във втората най-скъпа картина на испанския художник, продадена на аукцион, след „Алжирски жени (Версия „О“)“, продадена от Christie's за 179 млн. долара през 2015 г.

„Жена с часовник“ е портрет на музата на художника Мари-Терез Валтер, седнала на стол с формата на трон, на син фон. Пикасо среща Валтер през 1927 г. в Париж, докато все още е женен за руско-украинската балерина Олга Хохлова. Когато се запознават, Валтер е само на 17, а испанският художник е на 45 години.

Пикасо рисува картината „Жена с часовник“ в ключов период от кариерата си, когато вече е постигнал световна слава, но е изпълнен с желание да накара критиците, които се чудят дали той не е художник на миналото, а не на бъдещето, да замлъкнат, пише в страницата си музеят за модерно изкуство „Тейт“.

Sotheby's не обявява името на новия собственик на картината, но съобщава, че той е победил в наддаване двама други колекционери.

По времена двудневния ауцкион на Sotheby's ще бъдат продадени още 120 произведения на изкуството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още