IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какво Тейлър Суифт заслужи да е два пъти "Личност на годината" на сп. Time?

Защо Федералният резерв посочи американската поп звезда като причина за икономически растеж, коментира редакторът Милен Симеонов

15:46 | 18.12.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Американската певица Тейлър Суифт е първата жена, която се появява два пъти на корицата на сп. Time за "Личност на годината" от началото на класацията, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Милен Симеонов, редактор в бизнес телевизията.

Певицата за пръв път става част от изданието през 2017 г., когато на корицата са представени шест дами “нарушителки на мълчанието”, вдъхновили жените жертви на сексуални посегателства да проговорят и да се опълчат на тормоза. Това превръща Суифт в част от шепата хора, които са били отличени повече от веднъж като “Личност на годината” и я нарежда сред няколко американски президенти и държавни лидери. Списанието я определя като “феномен”, “човек, който едновременно е автор и герой на собствената си история”.

Симеонов напомни, че през 2014 г. с издаването на петия си албум “1989” Суифт за първи път се появява на корицата на Time. Тогава поп звездата коментира: “Наистина не мога да намеря никой, който да е имал същата кариерна траектория като моята.” Според Bloomberg Суифт е един от най-вдъхновяващите музикални таланти в историята.

Екипът на сп. Time разкрива, че за 17-те години на сцена певицата е записала повече албуми, които заемат първо място в класациите, от всяка друга жена в историята. Само през 2023 г. тя има три такива. Изминалите 12 месеца определено принадлежаха на Тейлър Суифт - светът безспирно говори за нея, тя поставяше рекорд след рекорд, пълнеше стадиони благодарение на турнето си The Eras Tour, а нейни фенове дори доведоха до измерването на сеизмична активност на един от концертите ѝ.

Time изтъква и обявените университетски курсове за изучаване на уроците на Суифт в областта на литературата, бизнеса и правото. Успехите на певицата намират и финансово отражение, като през октомври бе обявено, че тя официално е милиардер.

Според оценки на Bloomberg Economics 53-те концерта на Суифт през тази година в САЩ са допринесли за брутния вътрешен продукт на страната с 4,3 млрд. долара. Според анализ на Bloomberg News успехът на турнето ѝ изстрелва нетното състояние на поп звездата на над 1 млрд. долара. Тя е един от малкото изпълнители, които са достигнали този статут само благодарение на музиката и изпълненията си – резултат от работа и талант, но също така и от умел маркетинг и възможността да усетиш и да се възползваш от правилния момент.

Журналистът разкри, че където и да пренесе своето турне, Суифт води след себе си до един малък икономически подем, известен като “ефектът на Тейлър”. Нейният икономически принос е толкова забележителен, че дори Федералният резерв я изтъква като причина за икономически растеж. През 2024 г. турнето се насочва към Азия, Австралия и Европа, предлагайки нови възможности за печелене на пари и пренасяйки стимула на Суифт в други страни. Тъй като светът се бори с нарастващите лихвени проценти, инфлацията и геополитически турбуленции, предстои да видим дали държавите, които ще я приемат, ще се радват на подобен подем на икономиките си.

На 13 октомври бе премиерата на продуцирания от Суифт концертен филм - Тaylor Swift: The Eras Tour, който генерира 92,8 млн. долара на вътрешния пазар и допълнителни 30,7 млн. долара на световния бокс офис. Така лентата на американската певица официално се превръща в най-големия световен премиерен уикенд за концертен филм в историята.

През тази година Суифт натрупа много нови фенове и утвърди любовта на по-старите. Влиянието ѝ върху аудиторията е огромно, а гласът ѝ се превръща в глас на обществото, като хиляди фенове регистрират своите политически гласове, след като тя ги насърчава в социалните мрежи. В тази връзка Тейлър Суифт и феновете ѝ прокараха своето влияние и в друга ежегодна традиция, а именно Оксфордския избор за дума на годината. Въпреки че терминът “rizz” е отличен за 2023 г., сред финалистите бе и думата “swiftie” (възторжен фен на Тейлър Суифт).

През тази година творчеството на певицата покори нови върхове, като тя стана и най-слушаният изпълнител за 2023 г. в платформи като Spotify и Apple Music.

Как успя Тейлър Суифт да се нареди след 14 американски президенти, петима лидери на Русия или Съветския съюз и трима папи, след като спечели редакторите на сп. Time? За какво пее поп звездата в песните си?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още