IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще е 2024 г. за световната филмова индустрия?

Следващата година ще е слаба за световния боксофис, публиката иска разнообразие, казва филмовият критик Благой Иванов

16:25 | 29.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Очаква се следващата година да е доста лоша за световната филмова индустрия. 2023 година приключва с общ боксофис под 9 млрд. долара. Това каза Благой Иванов, филмов критик, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Предвижда се през следващата година да е над 8 млрд. долара, при условие че от 2009 г. до 2019 г. световният боксофис никога не е падал под 10 млрд. долара, коментира той.

Факторите за това са много - пандемията, стачките, които стопираха бизнеса и ще се отразят в следващите 1-2 години, посочи събеседникът. Негативен фактор е и политизирането на художественото кино, допълни той.

През 2019 г. в световния списък на топ 10 филма имаше девет ленти с приходи от над 1 млрд. долара, докато сега са само два. Тогава и цените на билетите са били по-ниски. Нещо повече – филмите за супергерои бяха сред най-касовите, а сега няма нито един такъв сред първенците, коментира гостът.

"През 2023 г. най-печеливши са The Super Mario Bros. Movie и Ваrbie, които са адаптации по някаква интелектуална собственост, но не са част от втръснал франчайз. Публиката има нужда от алтернативи, гладна е за филми, различни от супергерои, Star Wars и Индиана Джоунс. Тези поредици бяха съсипани от експлоататорската политика на компаниите, които ги притежават, и се вижда, че в момента има пренасочване на интереса в друга посока", посочи филмовият критик.

Иванов коментира, че повечето филми, които са се провалили тази година, са част от поредици и най-вече от компанията Walt Disney, която регистрира рекордни загуби през 2023 г. Гостът дава за пример както супергеройския жанр, така и ленти като „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ и анимацията "Желание", които не успяват да постигнат очакваните резултати. Друг филм, който Иванов споменава е "Мисията невъзможна", чийто приходи също не са оправдали прогнозите на експерти. Въпреки това гостът подчертава, че не смята загубата на интерес към супергеросйките филми за проблем пред кино индустрията, тъй като тя никога не е разчитала единствено на един конкретен феномен. По негови думи супергероите са една преходна тенденция, която е омръзнала на публиката.

"Имаме нужда от нова тенденция. Може би от завръщането на някакви стари тенденции, които са били забравени. Супергероите няма да изчезнат напълно. Ще продължават да се правят такива филми и дори в момента се правят, така че това няма да изчезне напълно, но все се надявам, че ще се преустанови този монопол на супергероите", коментира гостът.

Целия коментар вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още