IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KKR придобива нидерландска компания за велосипеди срещу 1,56 млрд. евро

Инвеститорите в Accell ще получат по 58 евро в брой за всяка акция на концерна

14:08 | 24.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската инвестиционна компания KKR & Co. успя да се споразумее  да придобие нидерландския производител на велосипеди Accell Group NV за 1,56 млрд. евро на фона на нарастващата популярност на колоезденето, стимулирано от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg. 

Инвеститорите ще получат по 58 евро в брой за всяка акция на Accell, заявиха компаниите в съвместно съобщение.

Teslin, един от най-големите акционери на Accell с около 10,8-процетнен дял, е част от консорциума на KKR. Белгийският фонд Hoogh Blarick, който държи около 7,5% от акциите на концерна, също подкрепя сделката. Axeco Corporate Finance съветва Accell по придобиването, докато KKR работи с Goldman Sachs Group Inc.

Продажбите на велосипеди нараснаха по време на пандемията, тъй като няколко големи европейски града добавиха велосипедни алеи, за да помогнат на хората да избегнат претъпкания обществен транспорт. Акциите на производителите на велосипеди поскъпнаха силно.

Акциите на Accell, която притежава редица марки, включително Batavus, Ghost-Bikes, Hercules, Koga-Miyata, Sparta, Winora и Raleigh, повишиха стойността си повече от три пъти от края на март 2020 г.

Управителният съвет на Accell, състоящ се от главния изпълнителен директор Тон Анбек и главния финансов директор Рубен Балдю, ще продължи да ръководи групата и след придобиването. Компаниите не разглеждат намаляване на работната сила.

„Консорциумът и Accell Group вярват, че ако групата работи като изцяло притежавана (от KKR) компания, без търговия на акциите ù на борсата Euronext в Амстердам, е по-добър вариант за устойчивия успех на бизнеса и създаването на дългосрочна стойност“, посочват двете дружества.

KKR има опит в инвестициите в потребителския сектор, включително в мобилността, залагайки на компании като Trainline, Lyft, Gojek, Zwift, Boots и Wella и други.

Очаква се придобиването да бъде завършено в края на второто или началото на третото тримесечие, след като бъдат осигурени обичайните регулаторни одобрения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още