IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОК – големият победител от зимните олимпиади

Телевизионните права съставляват по-голямата част от приходите на комитета от зимните игри. И тази сума само се увеличава през годините

08:43 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg

Зимните олимпийски игри в Пекин започват официално в петък почти без зрители. Макар че загубата на приходи от туризъм поради липсата на чуждестранни фенове със сигурност води до загуби за някои местни компании, Международният олимпийски комитет все пак се очаква да спечели прилична сума от зимните игри.

Както се вижда от данните на МОК, телевизионните права съставляват по-голямата част от приходите на комитета от зимните игри. И тази сума само се увеличава през годините.

Докато игрите в Нагано през 1998 г. в Япония донесоха само около половин милиард долара от телевизионни права, за последните Зимни игри, които се проведоха през 2018 г. в Пьонгчанг, Южна Корея, тази цифра е близо до 1,5 милиарда долара.

Продажбата на билети, от друга страна, носи много по-малък дял от приходите. Дори и да можеха да се посещават от туристи тази година, въздействието на олимпийските игри върху местната икономика така или иначе не е голямо. Според проучване на Австрийския институт за икономически изследвания зимните олимпийски игри в миналото не са имали измеримо икономическо въздействие нито върху регионалната, нито върху националната икономика на страните, които са били техни домакини. 

Поради по-големите си размери летните олимпийски игри са можели да повишат БВП на глава от населението с 3 до 4 пункта в регионален мащаб, показва още проучването.

И така - от 4 до 20 февруари 2022 г. зимните олимпийци ще се състезават на игрите в Пекин. Надпреварата е втората олимпиада, която се провежда в условията на пандемия след летните игри в Токио през 2021 г. Столицата на Китай беше домакин и на Летните олимпийски игри през 2008 г. и следователно вече разполага със съществуваща инфраструктура за спортни състезания.

Международният олимпийски комитет е неправителствена организация с правна форма на асоциация със седалище в Лозана, Швейцария. Целта на Комитета е да организира и контролира Олимпийските игри в съвременната епоха. Той е под патронажа на Олимпийското движение и претендира за всички права върху олимпийските символи, като знамето, девиза и химна, както и върху самите игри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още