IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на Ливърпул обмислят продажба на легендарния клуб?

Инвеститори от Америка и Близкия изток вероятно ще са сред заинтересованите

16:54 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Футболистът от Ливърпул Мохамед Салах. Снимка: Marc Atkins/Getty Images
Футболистът от Ливърпул Мохамед Салах. Снимка: Marc Atkins/Getty Images

Американските собственици на футболния отбор Ливърпул са предложили един от най-успешните английски клубове за продажба, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Fenway Sports Group Holdings работи заедно с Goldman Sachs Group и Morgan Stanley, за да оцени интереса за купуване на отбора от Английската висша лига, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалния характер на информацията.

„FSG е казвала по-рано, че при правилните условия би обмислила нови акционери, ако е от най-добрия интерес на Ливърпул като отбор“, казва групата в изявление.

Представители на Goldman Sachs и Morgan Stanley са отказали коментар, а говорител на Ливърпул не е отговорил веднага на искането за такъв. Новината за потенциалната продажба на Ливърпул бе съобщена по-рано в понеделник от The Athletic.

Ливърпул е един от най-големите футболни отбори в света и заедно със северозападните си конкурент Манчестър Юнайтед – един от най-успешните в Англия. Клубът е печели 19 титли в Английската висша лига и множество трофеи в европейските първенства. Наскоро отборът се радва на завръщане към славните си дни под ръководството на германския треньор Юрген Клоп, който през 2020 г. изведе клуба до първото място в Англия.

Инвеститори от Америка и Близкия изток вероятно ще са сред заинтересованите да купят Ливърпул предвид силния им апетит за експозиция към най-богатата футболна лига в света. Последните две години вече бележат придобиванията на големи отбори от Английската висша лига като Нюкасъл Юнайтед от Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и Челси от американския инвеститор Тод Боели и частната инвестиционна компания Clearlake Capital.

Челси бе продаден през май за 4,25 млрд. паунда (4,9 млрд. долара долара), а някои анализатори казват в понеделник, че Ливърпул може да постигне дори по-висока сделка.

„Продажбата на Ливърпул може да задмине 5 млрд. долара, тъй като клубът генерира над 160 млн. долара от спонсорски сделки само за сезон 2022-2023 г.“, коментира Конрад Вичек, ръководител на спортния анализ в GlobalData.

Fenway Sports е най-известна в САЩ като собственик на бейзболния отбор Boston Red Sox. Тя придоби Ливърпул от американските бизнесмени Джордж Жилет и Том Хикс за около 300 млн. паунда през 2010 г. Миналата година инвестиционната компания RedBird Capital Partners придоби дял във Fenway Sports.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още