IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rewe прекратява преждевременно спонсорството за германския футболен съюз 

Германският отбор се отказва от носенето на предвидената капитанска лента One Love в подкрепа на LGBT заради заплашващите санкции на ФИФА 

16:23 | 22.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Германският капитан и вратар Мануел Нойер няма да излезе със символичната капитанска лента. Снимка:  Christian Charisius/picture alliance via Getty Images)
Германският капитан и вратар Мануел Нойер няма да излезе със символичната капитанска лента. Снимка:  Christian Charisius/picture alliance via Getty Images)

Базираният в Кьолн гигант в търговията на дребно Rewe прекратява сътрудничеството си с Германската футболна асоциация (DFB), обяви компанията във вторник. Малко по-рано стана ясно, че в противовес на първоначално обявеното капитанът Мануел Нойер няма да носи лентата с надпис One Love в мача за Световното първенство срещу Япония в сряда, припомня DPA. 

Всъщност DFB и другите европейски асоциации искаха с лентата на ръката на капитаните си да изпратят ясен сигнал. Страната домакин на Мондиала Катар е критикувана за потискането на хомосексуалистите и жените. След като световният ръководен орган ФИФА обяви санкции, федерациите оттеглиха плановете си в понеделник, което предизвика широка критика.

Сега DFB дори губи преждевременно спонсор. „Скандалното отношение на ФИФА е абсолютно неприемливо за мен като главен изпълнителен директор на компания на многообразието и като футболен фен", цитиран е ръководителят на Rewe Лионел Соук. По този начин веригата супермаркети се отказва от рекламните си права по съществуващия договор с DFB. Това било особено важно в контекста на настоящото Световно първенство.

Договорът на Rewe с DFB щеше да изтече

Веригата за търговия на дребно обаче може и да иска да използва импулса: през октомври Rewe вече обяви, че няма да продължи дългогодишното си споразумение за партньорство с DFB. Първоначално не беше известно колко време щеше да продължи договорът. 

След настоящото решение на ФИФА компанията прекратява договора с незабавен ефект. Компанията вече е информирала DFB за решението си. А засега DFB не коментира пред Handelsblatt решението на Rewe.

За футболните спонсори настоящото първенство е доста спорно. Критиците ги обвиняват, че искат да се обогатят от турнира въпреки проблематичното положение с правата на човека в страната домакин. Ето защо много европейски спонсори на ФИФА и спонсорите на Световното първенство в Катар рекламират доста предпазливо. 

Тъй като много потребители не са във футболна треска заради енергийната криза и необичайното организиране на Световната купа през зимата, търговците на дребно също не очакват да генерират сериозен бизнес от турнира. Ето защо много търговци на дребно не предлагат специални оферти или промоции.

Групата за търговия на дребно иска да раздаде безплатно албум за колекционери

В края на октомври Rewe информира Handelsblatt, че Световното първенство „привлича сравнително по-малък интерес спрямо предишните големи турнири". Клиентите са склонни да се фокусират върху коледния сезон. Но все пак концернът от Кьолн се надява на „положителни странични ефекти" върху продажбата на напитки и снаксове. Специалната капитанска лента One Love. Снимка: Sebastian Gollnow/dpa Специалната капитанска лента One Love. Снимка: Sebastian Gollnow/dpa

С прекратяването на подкрепата си за DFB Rewe също така иска да предостави безплатно на клиентите си с незабавен ефект албум за колекционери, обяви гигантът в търговията на дребно. След края на промоцията Rewe ще дари цялата сума, получена от нея. Все още не е ясно на кого. Брандинг експерти съветваха компаниите да предприемат тази стъпка още преди Световното първенство, за да дадат пример.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още