IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите английски футболни тимове се оказаха за продан

Собствениците на "Манчестър Юнайтед" очакват оферти за поне 5 млрд. паунда, а интерес не липсва

16:24 | 27.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

"Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул" са на масата за продажба, съобщава AP и допълва, че ако плановете на един от двата тима бъдат осъществени, това ще бъде третата голяма сделка във Висшата лига на Англия след продажбата на "Челси" през май.

В допълнение и "Нюкасъл" беше продаден през 2021 година.

Случаят с "Челси" е малко по-особен - собственикът на клуба - руския олигарх Роман Абрамович, беше принуден да го продаде заради санкциите срещу себе си. Но въпреки това сделката може да "повлече крак". Много богати хора определено имат интерес да станат част от едно от най-популярните футболни първенства в света, защото е престижно да бъдеш собственик на подобен отбор, разказват анализатори.

Според информация на Bloomberg собствениците на "Манчестър Юнайтед" са определили цена от 5 млрд. паунда на клуба си. Сделката за "Челси" беше на стойност от 4,25 млрд. паунда. През 2005 година фамилията Глейзър купи "Манчестър Юнайтед" за 790 млн. паунда. Дори и при много консервативни оценки, ако бъде постигната исканата цена, печалбата ще бъде забележителна.

Сред потенциалните купувачи са милиардерът Джим Ратклиф - фен на "Манчестър Юнайтед", който участва в търга за "Челси". Според ВВС интерес проявява и спортният министър на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Турки Ал-Фейсал също готви оферта за "Манчестър Юнайтед" и за "Ливърпул".

Сред инвеститорите, които придобиха "Нюкасъл" през миналата година, е и суверенния фонд на Саудитска Арабия, припомня още Bloomberg.

По данни на Deloitte годишните приходи на "Манчестър Юнайтед" са около 558 млн. евро, а на "Челси" - към 493 млн. евро. Най-печелившият футболен тим в Европа е "Манчестър Сити", който е собственост на инвеститори от Абу Даби.

Феновете на "Манчестър Юнайтед" са над 1 млрд. по света, а стадионът му - "Олд Трафорд", е най-големият във Великобритания със 75 хил. места.

Изглежда реалистично да бъде постигната исканата цена за клуба, смятат анализатори, цитирани от АР. Според тях сделката за "Челси" през май е била надценена.

FSG купи "Ливърпул" за 300 млн. паунда през 2010 година и също се надява на оферта, близка около сделката на "Челси".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 27.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още