IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Zara ще купува рециклиран полиестер от американски стартъп

Inditex ще инвестира 70 млн. евро в закупуването на рециклиран полиестер от текстилни отпадъци от Ambercycle

17:02 | 25.10.23 г.
Снимка:  Xavi Lopez/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Xavi Lopez/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Собственикът на Zara – най-големият търговец на дрехи на дребно в света Inditex, е договорил закупуването на рециклиран полиестер от американския стартъп Ambercycle, показва документ, видян от Ройтерс.

Тъй като компаниите за бърза мода са изправени пред натиск да намалят отпадъците и да използват рециклирани платове, Inditex ще инвестира 70 млн. евро в закупуването на рециклиран полиестер от Ambercycle, направен от текстилни отпадъци. Полиестерът, продукт на петролната индустрия, се използва широко при спортните облекла, тъй като съхне бързо и е траен.

Съгласно сделката Inditex ще купи „значителен“ дял от производството на Ambercycle от рециклиран полиестер, който се продава под бранда cycora, в рамките на три години, показва документът.

Inditex е потвърдила, че е сключила сделка с Ambercycle, но не е предоставила детайли. Търговецът цели 25% от платовете му да са от материали „следващо поколение“ до 2030 г.

Инвестицията на Inditex ще помогне на базираната в Лос Анджелис Ambercycle да финансира първата си фабрика за рециклиране на текстил в търговски мащаб. Очаква се производството на cycora в завода да започне около 2025 г. и материалът ще се използва в продуктите на Inditex през следващите три години.

Zara Athleticz, марка спортно облекло за мъже, ще пусне тази капсулна колекция от „технически артикули“, съдържащи до 50% cycora, показва документът.

Някои марки облекло, които искат да намалят зависимостта си от чист полиестер, преминаха към рециклиран полиестер, получен от пластмасови бутилки. Тази практика обаче беше подложена на критика, тъй като създава повече търсене на използвани пластмасови бутилки, повишавайки цените.

Рециклирането на полиестер от текстил към текстил обаче е в начален етап и ще отнеме време, за да достигне мащаба, изискван от световните модни марки.

Сделката с Ambercycle бележи последната от поредица инвестиции, направени от Inditex в стартъпи за рециклиране на платове.

Миналата година Inditex подписа тригодишна сделка за 100 млн. евро за закупуване на 30% от рециклирания текстил, произведен от финландската Infinited Fiber Company, и инвестира в Circ, друга американска компания, фокусирана върху рециклирането на текстил в текстил.

В Испания Inditex обедини сили с конкуренти, включително H&M и Mango, в асоциация за управление на отпадъците от дрехи, докато индустрията се подготвя за законодателството на ЕС, изискващо от държавите членки да събират разделно текстилните отпадъци от януари 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още