IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата компания за бърза мода в света Inditex с нови цели за устойчивост

Собственикът на Zara и Bershka се стреми да намали вредните емисии от производството си до минимум през 2040 г.

16:39 | 11.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Собственикът на Zara – Inditex, си постави нови, по-добри цели за устойчивост във вторник, заявявайки, че ще произвежда всичките си текстилни продукти от влакна, които имат „намалено въздействие върху околната среда“ до 2030 г., тъй като търговците на бърза мода са изправени пред все по-големия натиск за намаляване на отпадъците, съобщава Ройтерс.

Най-голямата модна компания в света изчислява, че до края на десетилетието около 40% от нейните влакна ще бъдат създадени благодарение на традиционното рециклиране, а 25% от тях – от специално отглеждани култури, съобразно изискванията за устойчивост, коментира главният изпълнителен директор Оскар Гарсия Масейрас на годишното събрание на акционерите на компанията.

Още 25% от влакната ще бъдат създадени от материали от следващо поколение, в които испанската група инвестира, а останалите 10% - от други природосъобразни източници.

Преди това компанията се стремеше да използва по-устойчиви материали като памук, лен, полиестер и влакна, произведени от дървесина, но нямаше конкретна цел за употребата на рециклирани влакна.

Новите цели се приемат в момент, в който Европейската комисия изготвя разпоредби, с които да накара търговците, които продават дрехи на дребно, да плащат за отпадъците, които индустрията генерира, с аргумента, че компаниите за бърза мода „насърчават клиентите да пазаруват импулсивно и стимулират купуването на дрехи в по-големи количества“.

Централно място в стратегията за устойчивост на Inditex заема усилието компанията да постигне целта си за нулеви нетни емисии до 2040 г.

Inditex също така се ангажира да инвестира във възстановяването на пет милиона хектара гори в света до 2030 г.

Тя планира да продължи да инвестира в компании като Circ, единственият стартъп с технология, която успешно разделя полиестер и памук, често смесвани в текстила, и ги рециклира, за да бъдат създадени нови тъкани от тях, добави Гарсия Масейрас.

Zara пусна първата си дамска капсулна колекция ( дрехи, които не излизат от мода) по-рано тази година, а Circ работи върху нова, твърди източник от американския партньор на Inditex.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още