IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shein е подала конфиденциално документи за IPO в САЩ

Компанията последно беше оценена на 66 млрд. долара

12:58 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Основаната в Китай компания за бърза мода Shein е подала конфиденциално документи за първично публично предлагане в САЩ. Това се случва в момент, в който гигантът се опитва да разшири глобалния си обхват, залагайки на IPO, за което отдавна се носят слухове, пише CNBC.

Търговецът на дребно последно беше оценен на 66 млрд. долара и може да бъде готов да се появи на публичните пазари още през 2024 г., твърдят източници, запознати с въпроса.

По думите им не е ясно каква е стойността на компанията в момента, но оценката ѝ е била основен повод за дебати между Shein и съветниците, с които работи.

Конфиденциалното подаване на документи е често срещано, тъй като позволява на компаниите да комуникират с Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ и да правят всички необходими корекции в документите си без това да е публично. През следващите няколко месеца Shein вероятно ще направи промени в документите си и ще отговори на редица въпроси на агенцията. Проспектът ще стане публичен, едва след като компанията е готова да продължи напред със своето IPO. Тогава цялата комуникация с регулатора и всички направени корекции също ще бъдат публикувани.

През последните няколко години Shein бележи стремителен възход, след като привлече потребителите по целия свят с модерните си дизайни, безкрайния си асортимент и изключително ниските си цени. Но Shein се сблъска с поредица от предизвикателства по пътя си, както и с обвинения в използване на принудителен труд в своята верига за доставки, в нарушаване на трудовото законодателство, вреда на околната среда и кражба на дизайни от независими артисти.

В момента компанията е разследвана от новосформирана комисия към Камарата на представителите по отношение на Китайската комунистическа партия и е изправена пред проверка за връзките си с Пекин. Редица законодатели, включително републикански главни прокурори от 16 щата, призоваха Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ да гарантира, че Shein не използва принудителен труд във веригата си на доставки, преди да ѝ бъде разрешено да се листне в САЩ.

През октомври Марсело Клори, новият заместник-председател на групата и бивш главен изпълнителен директор на SoftBank, каза в интервю за CNBC, че Shein си сътрудничи с властите и отделя време, за да се срещне с тях, за да им разясни по-добре бизнеса си. Той каза, че „няма такова нещо като принудителен труд“ във фабриките на Shein, които той е посетил. Но компанията многократно е признавала, че във веригата ѝ на доставки е открит принудителен труд и е посочвала, че  предприема стъпки за справяне с проблема.

Въпреки че се разрасна от неизвестен китайски търговец на дребно до глобален гигант със седалище в Сингапур, Shein до голяма степен остана в сянка. Тя каза и разкри много малко неща публично до тази година, когато започна да се отваря повече, в очевиден опит да се подготви за IPO-то си в САЩ.

Компанията е избрала Goldman Sachs, JPMorgan и Morgan Stanley за свои поематели, посочват източниците.

Shein отказва да коментира въпроса. Goldman Sachs, JPMorgan и Morgan Stanley не са коментирали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още