IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция се опитва да обуздае бързата мода

Страната е една от първите в света, заели се да ограничат притока на евтини, масово произвеждани облекла, с произход предимно от Китай

18:47 | 15.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Новаторски законопроект за ограничаване на необузданото темпо на бързата мода спечели единодушно одобрение в Националното събрание (долната камара на парламента) във Франция, превръщайки страната в една от първите в света, заели се да ограничат притока на евтини, масово произвеждани облекла, с произход предимно от Китай, съобщи AP.

Модата е сред секторите с най-много отделяни емисии на парникови газове. Франция се стреми да намали привлекателността на бързата мода, което се случва за първи път, и по този начин да помогне за ограничаване на замърсяването.

Тази седмица всички членове на Националното събрание единодушно одобриха законопроекта, проправяйки пътя му към Сената (горната камара на парламента), където трябва да бъде разгледан, преди да се превърне в закон.

Министърът на екологичния преход Кристоф Бешю приветства гласуването и го определи като историческа стъпка към овладяване на "излишъците" от бързата мода. Законопроектът ще въведе строги мерки, включително забрана на рекламата на най-евтините текстилни материи и налагане на екологична такса върху подобни продукти.

Законопроектът е специално насочен към гигантите в бързата мода, като призовава компаниите да разкриват въздействието на своите продукти върху околната среда. Ходът се стреми да насочи индустрията към по-устойчиви практики, насърчавайки прозрачността и отчетността.

Това е мярка, която насърчава опазването на околната среда и има за цел да защити френската модна индустрия.

Известни френски луксозни марки като Louis Vuitton, Chanel и LVMH страдат от ожесточената конкуренция от търговци на дребно на бърза мода като Zara, H&M и нововъзникващите китайски компании като Shein и Temu.

Производители като Shein обаче се противопоставиха на критиките, като твърдят, че техният бизнес модел, макар и бърз, ефективно поддържа дела на непродадените облекла много нисък. Това допринася за намаляване на отпадъците, смятат те.

Терминът "бърза мода" е измислен от в. New York Times в началото на 90-те години на миналия век, за да опише мисията на Zara само за 15 дни една дреха да премине от етапа на проектиране до продажбата й в магазините.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 1 месец
ПИЧОВЕ!! СЕРИОЗЦНО!? ГАШШТИ??? ОБУЗДАЙТЕ ЦЗЕНЦУРАТА!!! НЕ БЕ, СЕРИОЗНО??? ГАШШШТИ??? ЦЕНЦУРИРАНО?? СЕРИОЗНО???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
cyclop
преди 1 месец
Модата не ме интересува - но АДЖЕНДАТА ме тревожи - а според АДЖЕНДАТА до 2030 г "идеалният" вариант е всеки човек да има "право" на три нови дрехи годишно - без да е уточнено какви, може и за тениски и *** да става дума - и пропагандичката на АДЖЕНДАТА полека се разгръща точно според очакванията - търсете, четете, мислете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още