IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Esprit води преговори с компания за частни инвестиции

Няколко подразделения на модния търговец подадоха документи за несъстоятелност

09:02 | 10.04.24 г.
Снимка: Esprit Facebook Page
Снимка: Esprit Facebook Page

Esprit води преговори с международна компания за частни инвестиции за евентуално финансиране. Модният търговец на дребно изпитва затруднение с европейския си бизнес, след като някои негови подразделения подадоха документи за несъстоятелност, съобщава Wall Street Journal.

Потенциалният инвеститор е изразил интерес към представяне на правно необвързващ рамков договор за разбирателство с цел възможно партньорство, каза Esprit в сряда.

Потенциалният инвеститор има намерение да помогне на компанията в преструктурирането и преобразуването на европейския ѝ бизнес, над който ще има контрол, заяви Esprit, без да назовава коя е компанията.

Акциите на Esprit поскъпнаха с 44% на борсата в Хонконг рано сутринта в сряда след новината. Цената им обаче все още е с 41% надолу спрямо началото на годината.

Европейският бизнес на компанията е под натиск заради високите разходи за енергия и логистика и слабото доверие на потребителите. Подразделенията в Белгия и Швейцария вече подадоха документи за несъстоятелност, посочвайки трудности с паричните потоци.

Компанията преминава през загуби от години. Според резултатите за 2023 г. загубата на Esprit се е разширила до 2,24 млрд. хонконгски долара (286 млн. щатски долара) от 642 млн. хонконгски долара през 2022 г. Тази година компанията очаква световният икономически растеж да се забави допълнително и да отслаби потребителските разходи извън тези за първа необходимост.

Esprit заяви, че потенциалният инвеститор има интерес за инвестиции в пазарите в Северна Америка и Азия.

„Потенциалното сътрудничество зависи от подписването на окончателното споразумение за сделката. Следователно потенциалното сътрудничество може да продължи или не“, каза Esprit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още